Xbox Başkanı, PS5'in soğutma odaklı tasarımını beğendi

Xbox Başkanı, PS5'in soğutma odaklı tasarımını beğendi
PlayStation 5 ve Xbox Series X alışılmadık boyut ve şekillerde karşımıza çıktı. Yeni nesil konsolların tasarımlarındaki değişim, büyük ölçüde soğutma ihtiyacından kaynaklanıyor. Xbox patronu Phil Spencer, kendisiyle yapılan...

PlayStation 5 ve Xbox Series X alışılmadık boyut ve şekillerde karşımıza çıktı. Yeni nesil konsolların tasarımlarındaki değişim, büyük ölçüde soğutma ihtiyacından kaynaklanıyor. Xbox patronu Phil Spencer, kendisiyle yapılan bir röportajda PS5'in tasarımı hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

Phil Spencer, Nintendo'nun Animal Crossing oyununda geçen Animal Talking şovunda PS5'in tasarımını yorumladı. Spencer, "Yaptıkları konsolun tasarımını beğendim. PlayStation ekibinin yaptıklarına çok saygı duyuyorum." şeklinde konuştu. Xbox Başkanı, yeni nesil konsolların soğutma gereksinimlerine de değindi.

Soğutma ihtiyacı, PS5 ve Xbox Series X için tasarımda zorluklara yol açtı

PS5 vs Xbox Series X

Phil Spencer, soğutma ihtiyaçlarının hem PS5, hem de Xbox Series X için tasarım zorluklarını beraberinde getirdiğini belirterek, "Zor, çünkü konsollar söz konusu olduğunda ikimizin de uğraştığı fiziği biliyorum. Güç ve enerji kullanımı yeni nesil için soğutma konusunda gerçek anlamda zorluklar getiriyor. CPU ve GPU kullanan gerçekten güçlü bilgisayarlar olan konsollardan bahsediyoruz." dedi.

Xbox Series X'in kule tipi tasarımına özellikle değinen Spencer, büyük değişimin; hızlı ve sessiz bir fan hedefleyen soğutma çözümünden kaynaklandığını söyledi. Spencer, "Tasarımımızı bu şekilde seçtik çünkü gürültü yapmaması için biraz daha yavaş döndürebileceğimiz büyük bir fan istiyorduk. Çok sessiz bir konsol istedik ve gürültü, odaklandığımız bir şeydi. Bu yüzden, büyük bir fanın daha yavaş dönmesiyle fazla hava çekebilmek ve konsolların çıkardığı yüksek perdeli sesleri önlemek için bir form takip fonksiyonu tasarımı oluşturduk." dedi.

PS5 için daha yüksek saat hızı, daha yüksek ısı demek

PS5 ön sipariş

PS5 daha yüksek saat hızlarıyla, muhtemelen Xbox Series X'ten daha fazla ısı üretecek. Spencer, sorunun sadece Sony'ye özel olmadığını belirterek, "PlayStation 5'in daha yüksek saat hızlarında çalıştığını ve bunun daha fazla ısı yaratacağını biliyoruz. Ama bu, Sony için bir sorun değil." ifadelerine yer verdi. Xbox Series X, 1.825 GHz'de çalışan 52 hesaplama birimine (CU) sahip. PS5 ise 2.23 GHz'e kadar çıkabilen 36 CU ile çalışıyor. Saat hızlarının böylesine yükselmesi ısınmaya karşı önlemler almayı gerektiriyor.

Xbox Başkanı son olarak Sony'nin soğutma konusunda tasarım anlayışını beğendiğini söyledi. Spencer, "Yaptıkları tasarımı beğeniyorum. PlayStation ekibinin yaptıklarına çok saygı duyuyorum. Bununla birlikte konsollarını bizden farklı bir şekilde çalıştırıyorlar ve bu da soğutma konusunda benzersiz tasarım zorlukları yaratıyor. Soğutma ikimiz için de bir sorun ve bu şaşırtıcı değil. Bizim yaptığımızdan farklı bir yaklaşım benimsediler." dedi.

PlayStation 4, bazen yüksek fan sesiyle rahatsız edici olabiliyor. PS5'in soğutma sisteminin nasıl çalıştığını henüz görmedik, ancak önceki raporlar Sony'nin ısınma sorunuyla mücadele etmek için tasarladığı soğutma sistemiyle savurganlık yaptığını öne sürüyordu. Yeni nesil PS5 konsolunun tüm teknik özelliklerine buradan erişebilirsiniz.