PlayStation 5'in teknik özellikleri açıklandı

PlayStation 5'in teknik özellikleri açıklandı
Sony sonunda PlayStation 5 konsolunun tasarımını da gösterdiğine göre, gelecek nesilde neler yapabileceğini gösteren özelliklerini hatırlatalım. PS5, tasarımıyla göz alıcı olduğu kadar özellikleriyle de oyunların geleceğini...

Sony sonunda PlayStation 5 konsolunun tasarımını da gösterdiğine göre, gelecek nesilde neler yapabileceğini gösteren özelliklerini hatırlatalım. PS5, tasarımıyla göz alıcı olduğu kadar özellikleriyle de oyunların geleceğini değiştirebileceğini gösterdi.

Konsol devi PS5'i aynı donanım özelliklerine sahip iki farklı versiyonla karşımıza çıkardı. Aralarındaki tek fark cihazlardan birinde optik sürücü yer almayacak olması. İki konsol da oyun deneyimine seviye atlatacak, güçlü bir donanımla karşımıza çıkacak. PS5'in süper hızlı SSD'si, 8 çekirdekli güçlü işlemcisi, yeni grafik ve ses teknolojileri, oyunları hiç olmadığı kadar göz alıcı hale getirmek için tasarlandı.

PlayStation 5'in yeni nesilde sunacağı donanım özellikleri

PS5, AMD Zen 2 mimarisi

PlayStation'ın mimarı Mark Cerny, PlayStation 5'in sistem mimarisine derinlemesine bir bakış sundu ve PS5'in teknik özelliklerini ortaya çıkardı. PS5, 3.5GHz'de çalışan AMD Zen 2 tabanlı 8 çekirdekli işlemcisi, 16 GB GDDR6 belleği ve özel RDNA 2 AMD GPU'su ve dillere destan SSD sürücüsü ile şimdiye kadarki en güçlü Sony konsolu olarak devrim yaratacak.

PS5, Xbox Series X'e benzer şekilde 3.5 GHz'de çalışan sekiz adet Zen 2 çekirdeğine sahip olacak. Bu frekans, PS4'ün Jaguar çekirdeklerinin iki katından hızlı ve CPU, Sony'nin vadettiği gücü oyunculara ulaştıracak en önemli bileşenlerde biri olacak.

PlayStation 5 grafik mimarisi, Işın İzleme teknolojisiyle gelecek

playstation 5, ps5, ray tracing, ışın izleme

PlayStation 5, grafik tarafında sunduğu yeniliklerle oyun dünyalarını her zamankinden daha sürükleyici ve göz alıcı hale getirecek. PS5'te AMD'nin özel RDNA 2 grafik kartı bulunuyor. Yeni grafik mimarisi 2.23 GHz'de çalışan 10.28 TeraFLOP'luk güçlü bir GPU'yu barındırıyor. Sony'nin yeni konsolu grafik tarafında Xbox Series X (12 TFLOP) kadar fazlasını getirmese de ışın izleme teknolojisiyle beklenen performansı oyunculara sunacak.

PS5, süper hızlı SSD ile yükleme sürelerini ortadan kaldıracak

playstation 5, ps5, hızlı ssd

PS5'in SSD'si 5.5 GHz/saniye ile son derece hızlı dosya ve veri aktarımı sağlıyor. Ayrıca, hızlı doku yüklemesiyle daha sorunsuz ve akıcı bir oyun deneyimi sunacak. PS5'in depolama alanı Xbox Series X'in 1 TB'lık SSD'lerinin aksine 825 GB depolama alanı sunsa da, şimdiye kadarki en iyi performansı verecek. Eğer 825 GB ile yetinemiyorsanız, konsolun depolama alanı ek NVMe SSD slotu veya harici USB HDD ile genişletilebilecek.

PS5, Series X'in 2.4GHz/sn'lik hızını açık ara farkla geride bırakıyor. Bu nedenle, PS5'in yükleme sürelerinde çok daha hızlı olacağını söyleyebiliriz. SSD'lerin PS5 için anahtar özelliklerden biri olduğu uzun süredir konuşuluyordu ve SSD sadece depolama için değil, sanal bellek olarak kullanmak için de çok önemli.

Yeni nesil SSD teknolojisi yükleme ekranlarını geçmişte bırakacak. Mark Cerny'ye göre SSD geliştiricilerin bir numaralı talebiydi ve Sony onlara istediklerini verdi.

Yeni nesil konsol, geriye dönük uyumluluk desteğiyle gelecek

ps5, geriye dönük uyumluluk

PS5, şimdiki nesil PS4 konsollarının aksine, oyuncular tarafından sıkça talep edilen geriye dönük uyumluluk özelliğini sunacak. Bu özellik, konsolun PS4 kütüphanesi için uyumlu olacağı anlamına geliyor. Yeni konsolda PS4 ve PS4 Pro oyunları legacy modunda, PS5 oyunları ise native olarak desteklenecek. Yani PS4 oyunları da yazılımsal olarak iyileştirmeler sunacak.

Sony ne yazık ki, PlayStation 5'in sadece PS4 oyunlarıyla geriye dönük olarak uyumlu olacağını açıkladı. Bununla birlikte, PS5 oyuncuları, muhtemelen PlayStation Now ile çeşitli PS4, PS3 ve PS2 oyunlarını oynayabilecek.

PS5, Tempest 3D ses teknolojisi ile sürükleyici bir oyun deneyimi sunacak

ps5, playstation 5, 3d ses teknolojisi

PlayStation 5'in beklenmedik odaklarından biri ses oldu. Yeni nesil konsol, daha iyi grafikler ve daha hızlı yükleme sürelerine ek olarak Tempest 3D adlı yeni ses teknolojisini oyuncularla buluşturacak. PS5'in 3D ses ortamıyla özel hoparlörlere, ses sistemlerine veya pahalı kulaklıklara ihtiyacımız olmayacak.

3D ses ve Virtual Surround ses efektleri etrafınızdaki sesi izleyerek daha gerçekçi bir şekilde iletecek. Yüksek fiyatlı iyi kulaklıklar kullanıyorsanız 3D sesin avantajlarını muhtemelen farketmişsinizdir. PS5 ile ekstra cihazlar olmadan bu avantajlardan yararlanabileceğiz.

Sony'nin yeni nesilde oyun deneyimini temelden değiştirerek devrim yaratacağı açık. Ayrıca geliştiriciler de daha büyük dünyalara ve esnek özellliklere sahip oyunlar yapabilecekler. Özellikle heyecanla beklediğimiz Horizon Forbidden West, Spider-Man: Miles Morales ve Ratchet and Clank: Rift Apart gibi oyunların tanıtılmasıyla oyunların evrimine daha yakından baktık.

PlayStation 5'in tasarımına dair tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

PlayStation 5 teknik özellikleri:

  • İşlemci: 3.5GHz, 8 çekirdekli AMD Zen 2 tabanlı CPU
  • Grafik: 10.28 TFLOP, 2.23GHz'de 36 CU
  • GPU mimarisi: Özel AMD RDNA 2
  • Bellek: 16 GB GDDR6 / 256 bit
  • Bellek bant genişliği: 448GB/sn
  • Dahili depolama: Özel 825 GB SSD
  • G/Ç: 5.55 GB/sn (ham) 8-9 GB/sn (sıkıştırılmış)
  • Genişletilebilir depolama: NVMe SSD yuvası
  • Harici depolama: USB HDD desteği (yalnızca PS4 oyunları)
  • Optik sürücü: 4K UHD Blu-ray sürücü