PS5 ve Xbox Series stoklarını etkileyen yarı iletken krizi büyüyor

PS5 ve Xbox Series X/S piyasaya sürüleli dört aydan fazla oldu. Ancak yeni nesil konsollara erişmek hala zor ve stok sorunları kısa vadede çözülecek gibi görünmüyor. Bir teknoloji analistine göre elektronik üretimini etkileyen...

PS5 ve Xbox Series X/S piyasaya sürüleli dört aydan fazla oldu. Ancak yeni nesil konsollara erişmek hala zor ve stok sorunları kısa vadede çözülecek gibi görünmüyor. Bir teknoloji analistine göre elektronik üretimini etkileyen küresel yarı iletken kıtlığı giderek kötüleşiyor ve kriz seviyesine ulaşıyor.

Mirabaud'un medya ve teknoloji analisti Neil Campling, The Guardian tarafından kaleme alınan bir makalede çiplerin elektronik sektöründeki önemini vurgulayarak, arz talep dengesinin geçen yıldan bu yana giderek kötüleştiğini belirtti. Campling, "Burada müthiş bir arz ve talep fırtınası yaşanıyor. Ama temelde, karşılanamayan yeni bir talep seviyesi var. Herkes krizde ve daha da kötüye gidiyor." dedi.

Yarı iletken kıtlığı fiyatlara olumsuz yansıyabilir

PS5 ve Xbox Series X/S, krizden etkilenen tek cihaz değil. Otomobil ve telefon üreticileri de benzer yarı iletkenleri ve çipleri kullanıyor. Ford, Apple, Samsung, Nissan ve GM gibi devler, stokları ve üretim sürecini düzenlemek zorunda olan Sony ve Microsoft gibi şirketlere katılıyor. Koronavirüs salgınının yarattığı olumsuzluklar ve elektroniğe olan talebin artması, ortaya çıkan krizin uzun süre devam edebileceğini gösteriyor.

Campling, krizin fiyatlara olumsuz yansıyacağını öne sürerek, "Zincir boyunca fiyatlar yükselirken arzın yakalandığına veya talebin düştüğüne dair hiçbir işaret yok. Bu sokaktaki insanlara yansıyacak. Arabaların ve telefonların daha pahalı olmasını bekleyin. Bu yıl üretilen iPhone'lar geçen yıldan daha ucuz olmayacak." şeklinde konuştu.

Yarı iletken krizinin PS5 ve Xbox Series X/S üretimini ilerleyen zamanlarda nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Stoklar hâlâ sınırlı geliyor ve kısa süre içinde tükeniyor. Perakendecilerin talebe karşılık verebilme olasılıkları şimdilik düşük. PS5 kıtlığının yıl boyunca devam edebileceği zaten tahmin ediliyordu ve son raporlar bunu doğruluyor gibi görünüyor.

Konsol Haberleri