PS5 Pro'ya dair ipuçları, Sony'nin çoklu GPU patentinde ortaya çıktı

PS5 Pro'ya dair ipuçları, Sony'nin çoklu GPU patentinde ortaya çıktı
Sony'nin yeni nesil konsoluna PS5 Pro gibi bir yükseltme yapıp yapmayacağı merak ediliyor. Yeni bir patente göre şirket üst seviye bir PS5 konsolu planlanıyor olabilir. Ancak patentte bahsedilen özellikler, PlayStation Now ve bulut...

Sony'nin yeni nesil konsoluna PS5 Pro gibi bir yükseltme yapıp yapmayacağı merak ediliyor. Yeni bir patente göre şirket üst seviye bir PS5 konsolu planlanıyor olabilir. Ancak patentte bahsedilen özellikler, PlayStation Now ve bulut oyunları için ölçeklenebilirliği de içerdiğinden PS5 Pro'dan çok daha karmaşık bir yükseltmeye işaret ediyor.

"Ev konsolu ve bulut oyun için ölçeklenebilir CPU/GPU tasarımı" başlıklı patentin arkasındaki fikrin PS Now'ı büyütmekten daha fazlası olduğunu görülüyor. Patentin açıklaması, çoklu GPU'ya işaret ediyor ve ilerleyen zamanlarda PS5 Pro tarzı bir modelin gelebileceğini gösteriyor.

PS5 Pro ile ilgili olduğu düşünülen patent, çoklu GPU'ya işaret ediyor

PS5 AMD Zen 2 mimarisi

Patentin özetinde, "Çerçeve arabelleği yönetimi, çoklu GPU simülasyon ortamında ilgili video karelerini oluşturan birden fazla GPU tarafından veya her video karesinin ilgili bölümlerini oluşturarak uygulanabilir. GPU'lardan biri, diğer GPU(lar)'dan kare bilgisi alarak ve fiziksel olarak bağlı bir HDMI bağlantı noktası üzerinden tam kareleri okuyarak HDMI kare çıkışını kontrol eder. Veya, GPU'ların çıkışları birlikte çoklanabilir." ifadesi yer alıyor.

Patentte yonga teknolojisinin oyun konsolları gibi video simülasyon konsollarına uygulanabildiği belirtiliyor. Konsolun 'hafif' bir sürümü için tek bir yonga sağlanabilirken, konsolun PS5 Pro gibi 'üst düzey' bir versiyonunda birden fazla kullanılabileceği ifade ediliyor. İleri teknoloji sistemin rasgele erişimli bellek (RAM) gibi daha fazla bellek içerebileceği ve aynı oyun konsolu yongasını daha performanslı kullanan, bulut için optimize edilmiş bir versiyon için de kullanılabileceği belirtiliyor.

PlayStation Now, değişimde önemli rol oynayabilir

PS Now PS5'te kullanılacak

Bulut oyunları açısından bakılacak olursa; söz konusu sistem, temelde PS Now ile bulut oyunlarını çalıştıran sistemlerin yükseltilebilirliğini sağlıyor. Ancak konsol için de potansiyel var. Sony, standart PS5 versiyonuna "Pro" yükseltmesi sunarak PS5 Pro benzeri geliştirmeler elde etmemizi sağlayabilir. Yani bir çeşit "PS5 Pro yükseltme kiti" satın alabiliriz. Şimdilik bu noktada belirsizlikler var.

Elbette patentler kesin bir değişime işaret etmiyor, ancak şirketlerin araştırdığı fikirlere dair bilgiler veriyor. PS5 Pro veya Pro tarzı bir yükseltme gelmeyebilir. Ancak Sony'nin GPU'nun yeteneklerini geliştirme üzerine çalıştığı görülüyor. PS5'in şimdiye kadar sadece dijital ve disk sürücülü versiyonunu gördük ve ikisi arasında teknik olarak bir fark yok.

Şimdiye kadar ortaya çıkan raporlar, PS5'in yaşam döngüsünün sadece beş yıl olacağını ortaya koyuyordu. Bu, PS5 Pro tarzı bir yükseltmeyle çelişiyor. Sony, daha fazla RAM ve çoklu GPU yetenekleriyle daha güçlü bir konsol sunabilir.