Sony, Microsoft ve Nintendo Trump vergilerine karşı birleşti

Sony, Microsoft ve Nintendo Trump vergilerine karşı birleşti
PS4, Xbox One ve Switch'in arkasındaki üç büyük konsol devi Sony, Microsoft ve Nintendo, oyun konsolları da dahil olmak üzere Çin mallarını etkileyecek vergilere karşı ortak bir mektup yazdı. Şirketler oyun konsolları için teklif...

PS4, Xbox One ve Switch'in arkasındaki üç büyük konsol devi Sony, Microsoft ve Nintendo, oyun konsolları da dahil olmak üzere Çin mallarını etkileyecek vergilere karşı ortak bir mektup yazdı. Şirketler oyun konsolları için teklif edilen vergilerin tüketicilere, geliştiricilere, perakendecilere ve üreticilere zarar vereceğini, sektörde riskli iş kayıpları yaşatacağını ve yenilikçiliği azaltacağını belirtiyor.

Üreticilerin ortak mektubunda: "Yönetimin ABD'nin fikri mülkiyet haklarını koruma ve ABD'nin yüksek teknoloji liderliğini koruma çabalarını takdir ederken, vergilerin ABD'deki tüketicilere ve işletmelere verdiği orantısız zarar bu hedeflere zarar verecek." ifadeleri yer alıyor.

Ayrıca 2018'de ABD'de ithal edilen oyun konsollarının %96'sından fazlasının Çin'de üretildiğine ve üretimin %100'ünün ABD'ye veya başka bir ülkeye taşınmasının "tedarik zincirinde önemli bozulmaya" yol açacağına ve "maliyetlerin vergili maliyetin bile ötesine geçeceğine" dikkat çekiliyor.

"Her oyun konsolu, birçok ülkeden tedarik edilen düzinelerce karmaşık bileşen içeriyor. Tek bir tedarikçideki değişiklik bile, ürün kalitesi, güvenilmezlik ve tüketici güvenliği risklerini azaltmak için dikkatlice gözden geçirilmelidir. Vergiler şirketlerimizin işletmelerini önemli ölçüde sekteye uğratacak ve oyun konsollarının satışlarını ve pazar segmentinin karlılığını artıran oyun ve hizmetleri azaltacak önemli maliyetler sağlayacaktır."

Endüstri liderleri ayrıca konsolların bazen zarar edecekleri kadar düşük karlılıkla satıldığını da not ediyor. Üretim maliyetini artmasıyla şirketler ya satış fiyatında artış yapacak ya da gelirlerinden kesmek zorunda kalacaklar. Ayrıca konsollarda vergilere uyarak yapılacak %25'lik fiyat artışıyla, tatil döneminde birçok Amerikan ailenin oyun konsollarına erişemeyeceği belirtiliyor.

Bu durum potansiyel olarak üçüncü parti aksesuar üreticilerine, geliştiricilere ve özellikle perakendecilere zarar verecek. 2019 tatil döneminden önce yürürlüğe girecek bu vergiler oyun endüstrisini endişelendiriyor. Mektup şu şekilde devam ediyor:

"Oyun konsollarındaki perakende satış marjlarının genellikle çok dar olduğu göz önüne alındığında, perakendeciler için vergi masraflarını tüketicilere düşürmekten başka makul senaryo görmüyoruz. Konsolların en güçlü satış sezonu olan kış tatillerine doğru gelecek gümrük vergileri uygulamasının ABD merkezli perakendeciler ve çalışanları üzerinde önemli olumsuz etkileri olacaktır, çünkü özellikle konsollar üzerindeki promosyon teklifleri satış hacmini artırmak için önemlidir. Vergiler hem konsol üreticilerini hem de perakendecilerin tatil sezonu için gelenek haline gelen promosyon tekliflerini desteklemesini zorlaştıracaktır."

ABD yönetimince önerilen vergiler Çin'den yapılan tüm ithalata %25 vergi ekleyecek. Bu vergi ithalatçılar tarafından ödenecek, yani yine konsol üreticileri tarafından. Ancak mektupta da belirtildiği gibi artan maliyetler perakendeciler ve tüketicilerdeki fiyat artışlarıyla dengelenebilecek. söylentilere göre Nintendo yeni Switch modellerini piyasaya sürmeden önce üretimi Çin dışına taşıyor. Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilciliği 17 Haziran'da bir duruşma düzenledi ve vergileri istediği zaman yürürlüğe koyabilir.