Trump'ın ticari yaptırımları oyun sektörüne de yansıyabilir

Trump'ın ticari yaptırımları oyun sektörüne de yansıyabilir
ABD'de Trump yaptırımları devam ediyor ve yeni nesil konsollar ülkeye sanıldığından daha pahalı bir fiyatla piyasaya sürülebilir. Trump yönetiminin Çin ile süregelen ticaret anlaşmazlığının bir parçası olarak, yeni bir teklifle;...

ABD'de Trump yaptırımları devam ediyor ve yeni nesil konsollar ülkeye sanıldığından daha pahalı bir fiyatla piyasaya sürülebilir. Trump yönetiminin Çin ile süregelen ticaret anlaşmazlığının bir parçası olarak, yeni bir teklifle; oyun konsolları, kontrol cihazları ve diğerler oyun ürün "temelde, daha önce tarife kapsamına girmeyen tüm ürünler" için %25 oranında ek gümrük vergisi ekleneceği bildirildi.

Geçtiğimiz yılın sonunda oyun endüstrisini etkileyebilecek vergiler gelebileceği bildirilmişti ve 2017'de benzer bir tasarı hakkında başka bir rapor daha vardı. Başlangıçta teklifler %5-10 civarındaydı, ancak ABD yönetiminin agresif tutumuyla artan ticaret savaşı bu oranın %25'e kadar yükselmesine neden oldu.

Konsollar özellikle piyasaya sürüldükten sonraki erken dönemlerde, genellikle servisler, yazılımlar gibi hizmetlerle telafi edilen kayıplarla satılıyor. Mevcut spekülasyonlar PlayStation 5'in ABD'de yaklaşık 499 dolara satılacağını ortaya koyuyor ve çoğu otorite bunun Sony'nin üzerinde çalıştığı teknolojiye göre bir kayıp olacağını söylüyor.

Çin ithalatındaki %25'lik vergi bir norm haline gelirse, Sony'nin gelecek nesil için fiyatlandırma planları üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Bu şirketin kolayca göz ardı edebileceği bir maliyet değil ve tüketiciye de olumsuz yansıyacağını görmek muhtemel.

ESA kısa süre önce konuyu gündeme getirdi ve video oyun ürünlerini etkileyebilecek kapsamlı vergilerin karşısında durdu. Ticaret ekonomisinin önemli bir parçası fazlalıklar ve açıklar. Video oyunları Amerikan ekonomisi için büyük sektör ve Trump yönetiminin kararı; oyunculara, ABD merkezli çeşitli yayıncılara, geliştiricilere ve endüstrinin parçası olan diğer şirketlere zarar verecektir.

Komite oturumları 17 Haziran'da, E3 sona erdikten hemen sonra başlayacak. Tasarılar geçerse, 24 Haziran'da yasalaşacak ve yeni nesil konsolların konuşulduğu şu dönemde artan maliyetler gibi yan etkileri olabilir. Trump'ın yaptırımları birçok elektronik devini etkiledi ve konsol üreticileri de olası bir krizle karşı karşıya.