Satürn, Webb Teleskobu Tarafından Yakalandı
NASA, yakın zamanda James Webb Uzay Teleskobu (JWST) tarafından yakalanan Satürn'ün muhteşem bir görüntüsünü paylaştı. Webb'in güneş sistemimizdeki en büyük ikinci gezegene ilişkin ilk yakın kızılötesi gözlemleri de Satürn'ün birkaç uydusunu gösteriyor. Bunlar Dione, Enceladus ve Tethys olarak yansıdı.
Satürn beklenenden daha koyu görünüyor
Görüntüde, Satürn'ün kendisi beklediğinizden daha koyu görünüyor, ancak bunun nedeni, metan gazı atmosfere düşen güneş ışığının neredeyse tamamını emdiğinden, gök cismini gözlemlemek için kullanılan kızılötesi dalga boyudur. Öte yandan Satürn'ün buzlu halkaları metan içermez ve bu nedenle gerçekten göze çarpar, bu da bize altıncı gezegenin güneşten alışılmadık bir görüntüsünü verir.
Webb, uzay teleskobunun gezegenin etrafındaki sönük ayları ve parlak halkalarını tespit etme potansiyelini test etme alıştırmasının bir parçası olarak dikkatini Satürn'e çevirdi. NASA, "Yeni keşfedilen herhangi bir uydu, bilim adamlarının Satürn'ün mevcut sisteminin yanı sıra geçmişinin daha eksiksiz bir resmini bir araya getirmelerine yardımcı olabilir" dedi. İlk sonuçlar, Satürn'ün halka sisteminde yakalanan birçok ayrıntıyla umut vericidir.
NASA, daha derin maruziyetlerin bile araştırmacıların Satürn'ün bir kum tanesinden daha küçükten Dünya'daki birkaç dağ kadar büyük boyutlara kadar değişen kayalık ve buzlu parçalardan oluşan sönük halkalarından bazılarını daha iyi analiz etmelerini sağlayacağını söyledi.