James Webb Şu Ana Kadarki En Uzak Aktif Süper Kütleli Kara Deliği Tespit Etti
James Webb Uzay Teleskobu, güneş sistemimizde uzak galaksiler ve gezegenler gibi belirli nesneleri gözlemlemenin yanı sıra, gökyüzünün bazı kısımlarında geniş ölçekli araştırmalar yapmak için de kullanılıyor. Bu araştırmalar, çok uzak, çok eski galaksiler gibi önemli hedefleri belirlemek ve kara delikler gibi ilgi çekici nesneleri gözlemlemek için gökyüzünün büyük parçalarını gözlemliyor. Ve yakın zamanda böyle bir araştırma, şimdiye kadar görülen en uzak aktif süper kütleli kara deliği belirledi.
James Webb Uzay Teleskobu yeni bir kara delik belirledi
Tipik bir kara delik, güneşin kütlesinin yaklaşık 10 katına kadar bir kütleye sahip olabilirken, süper kütleli kara delikler, güneşin kütlesinin milyonlarca hatta milyarlarca katı olabilen bir kütle ile çok daha büyük kütleye sahiptir. Bu canavarlar galaksilerin kalbinde bulunur ve galaksilerin oluşumunda ve birleşmesinde önemli roller oynadıkları düşünülmektedir.
Bu süper kütleli karadeliklerin çok erken bir örneği yakın zamanda keşfedildi ve büyük patlamadan sadece 570 milyon yıl öncesine kadar uzanıyor. CEERS 1019 adlı bir galakside yer alan gökadanın, gökyüzünün bazı bölümlerinin devasa görüntülerini çekmek için Webb'i kullanan Kozmik Evrim Erken Yayın Bilimi (CEERS) adlı bir araştırmanın parçası olduğu belirlendi. Samanyolu'nun parlak merkezinden uzaktaki ve yakınlarda görüntüyü kapatan parlak gökadaların bulunmadığı bölgelere bakıldığında, araştırma çok sönük ve uzaktaki nesneleri belirleyebilir. Austin'deki Teksas Üniversitesi'nden baş araştırmacı Rebecca Larson yaptığı açıklamada, "Bu teleskopla bu uzak nesneye bakmak, bizim yakın galaksilerimizde bulunan kara deliklerden alınan verilere bakmaya çok benziyor" dedi.