Eski Xbox Yöneticisi: PS5 ve Xbox Series X, yükseltmeye ihtiyaç duymayacak

Eski Xbox Yöneticisi: PS5 ve Xbox Series X, yükseltmeye ihtiyaç duymayacak
PS5 ve Xbox Series X yeni nesilde oyun deneyimini günümüz standartlarına çekecek. Yine de zaman içinde donanım ve görüntü teknolojilerinde değişim yaşanabiliyor. Şimdiki nesil konsollar bunun önüne geçmek için PS4 Pro ve Xbox...

PS5 ve Xbox Series X yeni nesilde oyun deneyimini günümüz standartlarına çekecek. Yine de zaman içinde donanım ve görüntü teknolojilerinde değişim yaşanabiliyor. Şimdiki nesil konsollar bunun önüne geçmek için PS4 Pro ve Xbox One X gibi geliştirilmiş versiyonlar almıştı. Ancak eski Xbox yöneticisi Albert Penello'ya göre yeni nesil donanımlar buna ihtiyaç duymayabilir.

Albert Penello, PS5 ve Xbox Series X'in şimdiki nesil konsolların aksine PS4 Pro ve Xbox One X gibi yükseltilmiş versiyonlar alma olasılığının düşük olduğunu söyledi. Eski Xbox yöneticisi, donanım ve ekran tarafında yeni nesil konsollara değişim geçirecek kadar ilerleme kaydedilmeyeceğini düşünüyor.

PS4 Pro vs Xbox Series X

ResetEra üzerinden açıklama yapan Penello, PS4 Pro ve Xbox One X'in piyasaya sürülmesinin dönemin şartlarında mantıklı olduğunu belirtti. Çünkü o dönemde 4K ekranlar zamanla daha popüler olmaya başladı ve konsollar TV'lerin destekleyebileceği çözünürlüğü vermiyordu. Bununla birlikte 4K'nın hızlı yükselişine rağmen, insanların 8K ekranlara geçişte o kadar hızlı olacağını düşünmüyor.

Panello açıklamasında, "4K, PC ve TV'ler için standart bir çözünürlük haline geliyordu ve taban konsollar 1080p (veya daha az) çıkış verecek şekilde tasarlandı. Sadece 4 kat fazla piksel için 4 kat performans gerektiren bir donanımınız varsa, tüm performansı gereksiz yere çözünürlüğe odaklamış olursunuz. Bence 8K TV'lerin 4K kadar yaygınlaşması pek olası değil. Daha iyi HDR performansı için NITS'de (metre kare başına parlaklık) geliştirmeler veya TV'lerde 60 FPS'den daha fazlasını desteklemek için kare hızında artış görme olasılığımız daha yüksekti. Yeni nesil CPU ve GPU'lar daha yüksek kare hızlarını ve daha geniş aralıkta renkleri kolaylıkla destekleyebilecek. Dolayısıyla, gelecek nesilde yükseltmeler yalnızca finansal ve teknik olarak daha az uygulanabilir olmakla kalmaz, aynı zamanda görüntü teknolojilerine uyum sağlamak adına gereksiz olur." ifadelerine yer verdi.

PS5 ve Xbox Series X'in donanım yükseltmesi maliyetli olabilir

ps5 vs xbox series x oyunlar

Penello yakın gelecekte uygun fiyatlı olarak 20/24 teraflopluk konsollar öngörmediğini söyledi. Eski Xbox yöneticisi açıklamasına şöyle devam etti:

"Üretim sürecinin 7nm'den 5nm veya 3nm'ye doğru değişmesi maliyetler açısından engelleyici olacak. Boyutta sadece yüzde 30'luk bir azalma göreceksiniz, ancak çipi geliştirmek için teraflopları ikiye katlamak zorunda kalacaksınız. Ek olarak, CPU ve belleği de geliştirmeden GPU'yu iki katına çıkaramazsınız veya daha fazla maliyet yaratan diğer darboğazlarla karşılaşırsınız."

Yani Penello, PS5 ve Xbox Series X'in gelecek nesilde yeterli olacağını ve daha fazlasının gerekli olmadığını düşünüyor. Yani gelecekte PS5 Pro veya Xbox Series X'in geliştirilmiş versiyonunu görme ihtimalimiz düşük olabilir.