PlayStation 5'te soğutma çözümü olarak sıvı metal kullanılabilir

PlayStation 5'te soğutma çözümü olarak sıvı metal kullanılabilir
PlayStation 5 güçlü donanımıyla oyun deneyimine seviye atlatacak. Ancak bu güçlü donanım, etkili bir soğutma çözümüne ihtiyaç duyuyor. Ancak ortaya çıkan yeni bir patent, PS5'in soğutma için sıvı metal kullanabileceğini...

PlayStation 5 güçlü donanımıyla oyun deneyimine seviye atlatacak. Ancak bu güçlü donanım, etkili bir soğutma çözümüne ihtiyaç duyuyor. Ancak ortaya çıkan yeni bir patent, PS5'in soğutma için sıvı metal kullanabileceğini öne sürüyor.

Sony'nin yeni patenti, bir yarı iletkenin soğutma performansını iyileştirmek için kullanıldığı bir tekniğine işaret ediyor. Ayrıca soğutma çözümünün sıvı metal olduğunu ortaya koyuyor. Ancak bu çözüm, PlayStation 5'in su soğutmalı bir PC gibi sıvı metal pompalayacağı anlamına gelmiyor. Ya da arabanızın motoruna su koymak gibi basit bir işlevi yok.

PlayStation 5, ısıyı yongadan uzaklaştırmak için sıvı metalden faydalanabilir

PS5, sıvı metal soğutma

Sıvı metal, yarı iletken yonga ile radyatör arasındaki bir alanda soğutucu görevi görüyor. Yeni çözüm, genellikle elektronik bileşenlerde kullanılan gresin yerini alacak. Gres yerine, yarı iletken çipin çalışması sırasında ısı ile sıvılaştırılan bir metal, yarı iletken çip ile radyatör arasında ısı iletkenliği olan bir malzeme olarak kullanılıyor. Böyle bir metal kullanılırsa, yarı iletken çip ile radyatör arasındaki ısıl direnç azalıyor ve yarı iletken çipin soğutma performansı iyileştirilebiliyor.

WIPO (Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü) web sitesinde yayınlanan patent, ilk olarak Twitter kullanıcısı @69iice tarafından keşfedildi. Bazı kullanıcılar, içinde sıvı metal bulunan bir elektronik cihazın üretimi ve nakliyesi ile ilgili endişeleri dile getirse de, maddenin halinin soğutma çözümünün merkezinde yer aldığını belirtmek gerekir. Metal cihazın çalışma ısısıyla sıvılaştırılıyor ve soğutucu görevi görüyor. Çalışma sırasında ısıyı yarı iletkenden uzaklaştırmanın daha verimli bir yöntemi olarak tanımlanıyor. Belki de bu teknoloji PlayStation 5'in güçlü donanımına etkili bir çözüm olabilir.

PS5'te hava akışı için fanlar da olacak

playstation 5, ps5

PlayStation 5, soğutma sürecine yardımcı olmak için yine de fanlara ve hava akışına sahip olacak. Sıvı metal soğutucu, genel soğutma çözümünün bir parçası ve ısının sistemden geçen hava akışıyla soğutulabileceği radyatöre yönlendirilmesinde kritik bir rol oynuyor. Konsol piyasaya sürüldüğünde sökülerek, soğutma sisteminin nasıl çalıştığı öğrenilebilir. Diğer yandan Sony, PS5'teki fan gürültüsünü daha sessiz hale getirmek için çok çalıştığını söyledi. Daha verimli hava akışı ve sıvılaştırılmış metal yoluyla yarı iletkenden ısının daha iyi dağıtılması, bunda büyük rol oynayabilir.

Patentin PlayStation 5'te kesin olarak uygulanacağını söyleyemeyiz. Ancak Xbox Başkanı Phil Spencer, PS5'in tasarımını yorumlayarak, Sony'nin soğutma için çözümünü beğendiğini söylemişti. Belki de Spencer, patentteki sıvı metal çözümüne işaret ediyor olabilir. PlayStation 5'in lansmanı yaklaşıyor ve detayları piyasaya sürüldüğünde öğreneceğiz.

PlayStation 5 hakkında gelecek tüm haber ve güncellemeleri buradan takip edebilirsiniz.