PS5 ve kontrol cihazının doğrulanan tüm özellikleri!

PS5 ve kontrol cihazının doğrulanan tüm özellikleri!
Sony geçtiğimiz gün gelecek nesil PlayStation'ın adını koydu ve tahmin edebileceğiniz gibi PlayStation 5 (PS5) olduğunu doğruladı. Ayrıca heyecanla beklenen yeni donanımının piyasaya sürüleceği tarihi açıkladı. PS5, 2020...

Sony geçtiğimiz gün gelecek nesil PlayStation'ın adını koydu ve tahmin edebileceğiniz gibi PlayStation 5 (PS5) olduğunu doğruladı. Ayrıca heyecanla beklenen yeni donanımının piyasaya sürüleceği tarihi açıkladı. PS5, 2020 sonunda mağazalarda yerini alacak.

Jim Ryan'ın PlayStation Blog'daki açıklamasının yanı sıra Mark Cerny, Wired ile yapılan röportajda PlayStation 5'in bazı özelliklerine ve teknik detaylarına ışık tuttu. Bunların başında PS5'in kontrol cihazının geçireceği değişimden küçük ayrıntıları onayladı. İşte şimdiye kadar PlayStation 5 hakkında bildiğimiz ve doğrulanan her şey:

PS5 ön sipariş

PS5'in donanım özellikleri

PlayStation 5'in özellikleri bu yıl itibarıyla yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. İşte Sony'nin yeni nesil donanımı:

  • İşlemci (CPU) – PS5, AMD'nin 8 çekirdekli 7 nm Zen 2 mimarisine dayanan 3. nesil Ryzen işlemcisinden güç alacak.
  • Grafik (GPU) – PS5 donanım düzeyinde ışın izlemeyi destekleyen özel bir AMD Navi grafik işlem birimiyle gelecek.
  • Ses – Mark Cerny'nin daha önce PS4'e göre "çarpıcı şekilde farklı" olacağını belirttiği 3D Sese sahip olacak.
  • Depolama – PS5, yeni nesil Xbox gibi SSD içerecek. Sony sıkça gündeme gelen yeni sürücülerinin PCIe 4.0 bağlantısını kullanacağını söylüyor. Daha önce yeni nesil konsolun yükleme süresi Marvel's Spider-Man'de test edilmiş ve PS4 Pro'da 8.1 saniye olan yükleme süresinin 0.83 saniyeye düştüğü görülmüştü.
  • Çözünürlük – Yeni nesil donanım tam 4k desteğinin yanı sıra 8K'ye kadar destek sunacak.
  • Disk Sürücüsü – 4K Blu-ray disk sürücüsüne konsolda yer alacak ve 100 GB optik diskleri okuyacak.

PlayStation 5 geriye dönük uyumluluk

PS5'te geriye dönük uyumluluk ve sürümler

PlayStation 5'in en çok beklenen ve merak edilen özelliklerinden biri elbette "Geriye Dönük Uyumluluk". Peki Sony yeni nesil konsolunun özelliğe sahip olacağını açıkladı. Ancak hangi ölçüde? Henüz bilinmiyor.

  • PS5 geriye dönük uyumluluğu destekleyecek – Yeni donanım kısmen PS4 mimarisine dayandığından PS4 oyunlarında geriye dönük uyumluluğu destekleyecek. Ancak bu destek daha önceki nesillere kadar inecek mi? Sony bunun cevabını vermedi ve geriye dönük uyumluluğun işleyişini çözmeye çalışıyor.
  • PS5 fiziksel diskleri destekleyecek – PlayStation 5 dijital içeriklerin yanı sıra fiziksel ortamları da destekleyecek ve oyunculara farklı bir seçenek olarak sunmaya devam edecek.
  • PS5 bulut teknolojisini kullanacak – PlayStation başkanı Jim Ryan daha önce bulut teknolojisinin öncüleri olduklarını PlayStation Now gibi bulut hizmetlerine yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Konsol bu noktada buluta geçişte önemli bir rol oynayacak.
  • PS5 PS VR'ı destekleyecek – PlayStation 5 şimdiki nesil PS VR'ı kullanma olanağı sağlayacak. Ayrıca iki ön ve bir arka kameraya sahip olacak PS VR 2 ve yine dahili kameraya sahip hareket kontrol cihazı Sony patentinde göründü.
  • PS5 oyunları ilk olarak PS4 ile nesiller arası olarak çıkacak – Death Stranding ile başlayan söylentiler; Ghost of Tsushima, Horizon Zero Dawn 2, GTA 6, Starfield ve Bluepoint Studios'un yeni oyunuyla devam etti. Ancak yeni nesil konsolun oyun listesi perde arkasında ve şimdilik tüm ihtimaller tahminden öteye gidemiyor.

Horizon Zero Dawn 10 milyon satış rakamına ulaştı

PS5 ve SSD avantajları

  • SSD'nin çalışma şeklinden dolayı oyuncular geliştiricilerin desteklemesi durumunda oyunların sadece tek oyunculu veya çok oyunculu kısmını yükleyip silebilecekler.
  • Oyun boyutları daha küçük veya en azından daha iyi optimize edilmiş olacak. Bu, SSD'nin en önemli avantajlarından biri. Artık geliştiriciler standart 5400 RPM disklerin daha hızlı okunmasını sağlamak için verileri artırmak zorunda kalmayacaklar.
  • Oyun geliştiricileri farklı yollar izleyebilecek ve kimi daha büyük veya daha ayrıntılı bir oyun dünyası kurmayı tercih edebilirken, kimi oyunların veya yamaların boyutunu küçültmeye yönelebilecekler.
  • PlayStation 5 ana ekranı daha dinamik olacak ve etkin görevler gibi canlı öğeleri daha verimli gösterecek. Oyuncuların etkinliklerini gerçek zamanlı olarak seçmelerine izin verecek.

PS5 kontrol cihazı / Dualshock 5 özellikleri

PlayStation 5'in kontrol cihazı (biz Dualshock 5 diyoruz) duyuruda bazı önemli ayrıntılarla karşımıza çıktı.

  • Dualshock 5'te günümüz modern Android telefonlarında ve Nintendo Switch'te yaygın kullanılan USB Tip-C ile desteklenecek. Bu nedenle şarj kablolarınızla DualShock 5'i şarj edebileceksiniz.
  • Uyarlanabilir tetikler oyun oynarken direnç seviyelerine sahip olacak. Geliştiricilerin isteğine bağlı oyunlara eklenecek özellikle, bir ok atmadan önce bir yayı gererken veya çeşitli silahlarda farklı his alacaksınız.
  • Dokunsal geri bildirim oyunculara şaşırtıcı etkiler sunacak. Dirençli veya zorlu parkurlarda farklı hissetmenizi sağlayacak. Örneğin yeni teknolojiyle bir yarış otomobilinde duvara çarpmak, futbol sahasında mücadele etmekten çok farklı hissettirecek. Hatta çimlerden veya çamur birikintilerinden geçerken çeşitli çeşitli hissiyatlar verecek.
  • DualShock 5 henüz gösterilmemiş olsa da, Wired tarafından görülen prototip PS4'ün DualShock 4'ü gibi kötü bir tasarım olarak tanımlanıyor. Bu nedenle radikal kozmetik değişiklikler beklemeyin.

İşte PS5 geliştirici kiti ve Dualshock 5 için sızdırılan tasarımlar:

PS5 geliştirici kiti
PS5 geliştirici kiti

Bir de Dualshock 5'i tek çekelim:

PS5 kontrol cihazı Dualshock 5

PS5 konsol tasarımı nasıl olacak?

Buraya kadar genel olarak onaylanan özelliklerden bahsettik ama geçtiğimiz haftalarda çarpıcı sızıntılar ortaya atılmıştı.

  • LetsGoDigital daha önce PlayStation 5'in geliştirici kitine ait olduğu düşünülen render görüntülerini yayınlamıştı. Konsolun 'V' tasarımına sahip olduğu ortaya atılsa da nihai tasarımın geliştirici kitine benzeyeceği kesin değil. Wired sızıntıyı doğrulasa da, Sony tasarımın görünümünü koruyup korumayacağı yönünde yorum yapmadı. Ancak geçmişteki örneklerine bakılırsa geliştirici kiti tasarımla büyük ölçüde farklı olabilir. İşte LetsGoDigital tarafından bir patentten tasarlanan PS5 tasarımı:

PS5 tasarımı 3D render

  • DualShock 5'in dokunmatik ekrana sahip olması pek mümkün değil. Ancak kontrol cihazında dokunmatik ekranın olmadığı ve tasarımda yer almayacağı düşünülüyor. Wired'ın raporunda da böyle bir özellikten bahsedilmiyor. Yine de kesinlik kazanmadı ve her türlü ihtimale açık.
  • Wired, PlayStation 5'in kontrol cihazını incelemesinin ardından "üzerinde küçük bir delik olduğunu" belirtse bile Sesli Kontrol özelliğine dair resmi bir onay verilmedi. Sony daha fazlasını ortaya çıkaracağını söylese de sistem mimarı Cerny "düzenli olarak patentler aldıklarını ve birçok şirket gibi bazılarının ürünlerde olacağını, bazılarının olmayacağını" belirtti.

PlayStation 5 (PS5) önümüzdeki yıl hayatımıza girecek ve yeni nesil bir deneyim sunacak. Sony'nin yeni nesil konsolu hakkında tüm yeni duyuruları sizlerle paylaşacağız. Takipte kalın!