Oyun dünyasının önemli isimleri favori oyunlarını açıkladı

Oyun dünyasının önemli isimleri favori oyunlarını açıkladı
Eurogamer, Hideo Kojima, Cory Barlog, Shawn Layden, Phill Spencer, Jeff Kaplan ve Jade Raymond gibi oyun endüstrisinde ileri gelen 20 isme, son 20 yılda hangi oyunların kendilerine ilham verdiğini sordu. Peki oyun dünyasının önde gelen...

Eurogamer, Hideo Kojima, Cory Barlog, Shawn Layden, Phill Spencer, Jeff Kaplan ve Jade Raymond gibi oyun endüstrisinde ileri gelen 20 isme, son 20 yılda hangi oyunların kendilerine ilham verdiğini sordu. Peki oyun dünyasının önde gelen yönetici ve geliştiricileri hangi oyunları beğeniyor? İşte sektörün öncüleriyle yapılan röportajlardan bazı kesitler:

Hideo Kojima, Kojima Productions kurucusu

Yaratıcı yönetmen Hideo Kojima sadece video oyunları yapma konusunda değil, aynı zamanda oynama konusunda da tutkulu. Peki en sevdiği oyunu ne olduğunu hiç merak ettiniz mi?

"Bana göre tüm zamanların en iyi oyunları Süper Mario Bros, Portopia Renzoku Satsujin Jiken (The Portopia Serial Murder Case), XEVIOUS ve Outer World (Japonya'da Another World). Son beş yılda en çok sevdiğim oyun Inside."

Cory Barlog, Sony Santa Monica yaratıcı yönetmeni

God of War'a hayat öpücüğü veren Cory Barlog gibi bir dehanın favori oyununu merak ediyorsanız cevabı Requiem: Avenging Angel:

"Görsel Efektler sektöründen ayrıldıktan sonra üzerinde çalıştığım ilk oyundu. Film deneyimlerimden hayal kırıklığına uğramıştım ve dürüst olmak gerekirse bu işin ötesinde oyunlara yöneleceğimi bile düşünmemiştim. Gördüğüm kadarıyla en iyi oyun olmadığını biliyorum. Hiç şüphesiz, çok yetenekli bir çok insan çalıştı.

Fakat ne yazık ki hepimizin bildiği gibi oyun dünyasının canavarı ilk Half-Life'ın hemen öncesinde yayınlandı. Neredeyse Half-Life'ı seçtim, çünkü bu oyun endüstrinin tarihi çok önemliydi ancak Requiem kusurlarıyla da tamamen benim için kişisel olarak önemliydi. Hayatımı mümkün olan en iyi şekilde değiştirmeyi başaran yeni ve korkusuz bir yoldaki ilk adımlarımı temsil ediyor."

Shannon Studstill, Sony Santa Monica stüdyo başkanı

Sony Santa Monica stüdyosunun başkanı Sony tarafından yayınlanan bir oyunu açıkladı. Studstill'in favorisi Journey:

"Benim için Jenova Chen ve thatgamecompany'deki ekibinden gelen Journey, oyunların sanat ve hikaye anlatımının son 20 yılda insan ruhuyla derinden bağlantı kurabilecek bir ortama nasıl evrildiğini tanımlıyor.

Journey her zaman muazzam ilerleyen ve gelecek yıllarda insanların yaşamlarını etkilemeye kesinlikle devam edecek bir oyun olacak.

Oyun deneyimi ortamı çok az kişinin sahip olduğu şekilde aşmış ve Santa Monica Stüdyosu'ndaki yaratıcı iş birliği ruhunu örneklemede oynadığı rol nedeniyle kalbime yakın."

Shawn Layden, SIE Worldwide Studios başkanı

PlayStation oyunların yaratıcısı olan stüdyoların en başındaki isimden gelen oyun The Getaway:

"20 yıl önce Tokyo'dan Londra stüdyomuza transfer oldum. Avrupa'daki varlığımız çarpıcı bir şekilde artmaya başladığında ben ve PlayStation için heyecan verici bir zamandı. PlayStation 2 yaklaşıyordu ve bu platformun ve anlatının gücünü The Getaway ve ICO gibi oyunlarla zorlayacaktı.

London Studios tarafından geliştirilen The Getaway sinema ve aksiyon oyunları alanında gerçekten öncüydü. Bak ve hisset. Londra'nın gangster destanı dikkat çekiciydi ve zamanının ötesindeydi."

Phil Spencer, Xbox başkanı

Elbette dünyanın en büyük konsol üreticilerinden birinin de favori oyunu var. Phil Spencer oyunlara olan bakış açısını değiştiren oyunun Ultima Online olduğunu açıkladı:

"Ultima Online oyunlar hakkındaki görüşümü büyük ölçüde geliştirdi. İlk defa gerçekten bir video oyununda kendim gibi hissettim. Sadece dünyayı dolaşan zırhlı bir avatar değil. Ultima 3'ün büyük bir hayranıydım ama UO Britannia dünyasının benim için canlanmasına neden oldu."

Jeff Kaplan, Overwatch ekibinin lideri

Overwatch'ın en önemli isimleri ve geliştirici yüzü olan Jeff Kaplan'ın favori oyunu Everquest:

"Son 20 yılda video oyunlarında çok şaşırtıcı başarılar olsa da, hiçbir oyun benim için Everquest'ten daha etkili olmamıştı. EQ'nun yaratıcıları dünya yapısının ve sosyal, çevrimiçi oyun tasarımının öncüleriydi. Everquest ilk MMORPG olmayabilir ancak kesinlikle döneminin en belirleyici MMO'suydu. Everquest'i oynamak, alternatif bir gerçeklik içinde yaşamak gibiydi ve sürükleyicilik seviyesi rakipsiz. Pek çok MMO Everquest'in ardından takip etmeye çalıştı ve oyunun etkisi bugün hala hissedilir."

Jade Raymond, Google Stadia Games and Entertainment başkanı

Google'a geçen EA efsanesi Jade Raymond da Jeff Kaplan gibi Everquest'i işaret etti:

"Everquest, benim için gerçek bir ilham kaynağıydı. Ben her zaman oyunlarda kurguya tamamen sürüklenen bir oyuncuyum ancak arkadaşlarla bu tür bir derinliğe ilk kez daldım. Yine de bugün bile göze çarpıyor, çünkü benim sosyalliğin oyuna katabilecekleri hakkında sunduklarım ve tam tersiydi."

Tina Sanchez, Apex Legends ve Respawn Entertainment'ta Yapımcı

Tina Sanchez ise Halo 2 ve Xbox Live'ın hayatına girdiği günlerden etkilendiğini açıkladı:

"2005 yılında hangi üniversitedeydim ve ilerlemek istediğim kariyeri sorguladığım bir dönemdi. Hayatta ne yapmak istedim? Xbox kontrol cihazını ilk kez elime aldığım zamandı. En mutlu oyun anlarım Halo 2'nin dört oyunculu bölünmüş ekranı etrafında gelişti. Tasarım özellikleri onu harika bir sosyal deneyim haline getirdi; Mükemmel bir üniversite yurt odası oyunuydu. 'Gelip Halo oynamak ister misin?'"

Greg Kasavin, Supergiant Games'te yazar ve tasarımcı

Greg Kasavin Bioshock ile ilk görüşte aşkını anlattı:

"BioShock'u ilk olarak E3 2006'da kapalı kapılar ardında görmüştüm ve çarpıcı atmosferi ve karanlık, yaratıcı denizaltı dünyası büyüleyiciydi. Daha fazlası: İlham aldım. Neredeyse 10 yıldır oyun eleştirmeniyim. Ama aynı zamanda çocukluğumdan beri oyunlar yapmak isterdim. BioShock'u görmek eski dürtüleri o kadar yoğunlaştırdı ki, zor bir karar verdim. Ertesi yıl Ocak ayında GameSpot'un baş editörlüğünden ayrıldım ve Electronic Arts'ta oyun geliştiricisi olarak yeni bir kariyere başladım. BioShock'u yapmadık ama inandığım bir şey yapıyorduk (Command & Conquer 3!). Sonunda bir oyun geliştiricisi olup olamayacağımı öğrenmek üzereydim."

Ralph Fulton, Forza Horizon geliştiricisi PlayGround Games'te yaratıcı yönetmen

Raplh Fulton'un favori oyunu ülkemizde de bir dönem fırtınalar estiren GTA: Vice City:

"2001'deki Grand Theft Auto 3 hiç şüphesiz bugün bildiğimiz açık dünya şablonunu oluştururken, ertesi yıl gelen Grand Theft Auto: Vice City hafızamda daha canlı. Benim gibi 80'lerin çocukları için Vice City selefini geliştirerek içinde bulunduğu 10 yılı etkiledi ve artık nostalji haline geldi. Rockstar'ın neon ışıklı Miami'si hala en sevdiğim GTA şehri ve polislerle sınırsız oynayabileceğiniz, arcade sürüş deneyimini yaşatan en yüksek nokta olduğunu hatırlıyorum..."

Peter Molyneux, Bullfrog Productions ve Lionhead'in kurucu ortağı

Peter Molyneux'un seçimi ise benim de kendisiyle aynı fikirde olduğum ve yıllarca oynadığım devrim niteliğinde bir oyun olan GTA 3:

"Benim oyun seçimim oldukça açık. 22 Ekim 2001'de yayımlanan GTA3, sonsuza uzanabilecek bir oyun olabileceği konusunda görüşümü değiştirdi. Tamam, kontroller berbattı ve dövüşler sahteydi ama dünya, karakterler ve serbest dolaşım zaman için inanılmazdı. Şimdi yaklaşık 18 yıl sonra GTA listelerin en üst noktasında. GTA kesinlikle Lionhead'tde tutkularımızı yeni zirvelere taşımak için bize ilham verdi."

Diğer geliştiricilerin hayatına ve oyunlarına yön veren yapımlar şöyle:

  • Dan Marshall - Gun Monkeys, The Swindle ve Behold the Kickmen geliştiricisi: Spelunky
  • Sam Barlow - Telling Lies, Her Story and Silent Hill: Shattered Memories'in yönetmen ve yazarı: Metroid Prime
  • Yu Suzuki - Sega efsanesi, Ys Net'te Shenmue 3 yönetmeni: Shenmue
  • Harry Morishita- Eski Square Enix ve Sega yapımcısı, Shenmue 3 yapımcısı: Final Fantasy 11
  • David Goldfarb - The Outsiders'in kurucusu, Overkill Software eski oyun yönetmeni ve eski DICE tasarımcısı: Diablo 2
  • Derek Yu - Spelunky tasarımcısı: Dark Souls
  • Tetsuya Mizuguchi - Sega efsanesi, Tetris Effect geliştiricisi: Pokemon Go
  • Victoria Tran - Kitfox Games'te topluluk ve iş geliştirme: The Sims
  • Rhianna Pratchett - serbest senaryo yazarı ve anlatı tasarımcısı, Tomb Raider, Overlord 2, Mirror's Edge, Heavenly Sword: Heavenly Sword

Geliştiriciler tercihlerini açıkladı. Sizin favori oyunlarınız hangisi? Yorumlarda hayatınızda büyük yer edinen oyunları paylaşabilirsiniz.