PlayStation konsollarının geçmişten günümüze gelişimi

PlayStation konsollarının geçmişten günümüze gelişimi
Sony, ilk PlayStation konsolunu 1994 yılında piyasaya sürdü ve o zamandan beri sürekli geliştirilmiş tasarımlara ve donanımlara sahip dört ana konsol yayınladı. PlayStation tüm dünyada öylesine sevildiki günümüzde Sony gibi...

Sony, ilk PlayStation konsolunu 1994 yılında piyasaya sürdü ve o zamandan beri sürekli geliştirilmiş tasarımlara ve donanımlara sahip dört ana konsol yayınladı. PlayStation tüm dünyada öylesine sevildiki günümüzde Sony gibi büyük bir firma bile karının 3/4'ünü sadece bu konsol sayesinde kazanıyor. Sony tarafından üretilen ürünlerin çeşitliliğini bilen birisi bunun ne kadar inanılmaz bir oran olduğunu da görecektir.

Playstation

İlk PlayStation konsolu, 3 Aralık 1994 tarihinde Japonya'da piyasaya sürüldü. O zamanlarki en büyük rakipleri olan Sega ve Nintendo 64 ile yarışıyordu.

İlk PS oyun sektörünün 2D grafik anlayışından 3D grafiklere geçiş aşamasında çok önemli bir rol oynadı. İlk konsollarda dahili hafıza yoktu, oyunların kayıt dosyalarını saklamak için 128 kb’lık bir hafıza kartını konsola takmanız gerekiyordu.

Playstation 1 dönemindeki önemli oyunlardan bazıları: Resident Evil, Tomb Raider, Final Fantasy, Gran Turismo ve Winning Eleven. Özellikle Winning Eleven bir nesile neredeyse Japonca öğretiyordu ve Roberto Carlos'un forvet olarak keşfedilmeye başlandığı yıllardı.

PS ve PS one
PS one

Sony, PS one'ı 7 Temmuz 2000 tarihinde piyasaya sürdü. Daha küçük olmasının yanı sıra, yeniden tasarlanan dış yüzeyi daha da yuvarlak oldu. Ayrıca zamanın teknolojisi için bir devrim niteliğinde olan portatif ekranı vardı.

PlayStation 2

İlk olarak 4 Mart 2000 tarihinde Japonya'da piyasaya sürülen PlayStation 2, bugüne kadarki en iyi satış yapan oyun konsoludur. Resmi satış rakamlarına göre Playstation 2, 155 milyon adetten fazla satıldı. PS2, çıktığı dönemdeki en büyük rakibi olan Microsoft’un Xbox’ı ile yarıştı.

PS2, 294,9 MHz hızında çalışan ve tek çekirdekli bir işlemci olan Emotion Engine ile piyasaya çıktı. Üzerinde 32MB RAM ve 4 MB’lık ekran kartı ile geliyordu. Konsol, sadece yeni oyunları değil PS 1 için piyasaya sürülmüş oyunları dahi çalıştırıyordu, bunun da satış rakamlarında patlama yaşatmasında etkili olduğu düşünülüyor. PS2 aynı zamanda DVD'leri destekleyen ilk konsoldu, bu beraberinde büyük boyutlu oyunların ortaya çıkmasına ve devrim niteliğinde bir özellik olarak PS2’nin filmleri de oynatmasını sağladı.

PS2 PS2 Slim

PS2, kullanıcıların USB aracılığı ile harici disk takmasına izin veriyordu ve PS1’den kalan hafıza kartı teknolojisi de devam etmekteydi. Bir önceki sürümde 128 kb olan hafıza kartı boyutu artık 8MB olmuştu.

PS2 çıktığında sektörün önde gelen oyunları: GTA serisi, Final Fantasy X, God of War.

PlayStation 2 Slim

2004 yılının Eylül ayında Sony, PS2’nin daha ince modelini piyasaya sürdü. Özellik bakımından aynı olsa da bu konsol Sony’nin daha ince ve daha sessiz çalışan modelleri piyasaya sürmek istediği konusunda kullanıcılara bir mesaj verdi.

PlayStation 3

İlk olarak 11 Kasım 2006'da Japonya'da piyasaya sürülen PlayStation 3 dünya çapında 80 milyondan fazla konsol sattı. O dönemki en dişli rakipleri olan Microsoft'un Xbox 360’ı ve Nintendo’nun Wii konsolu ile rekabet etti. Satış fiyatları ile bu gruptaki en pahalı konsoldu ancak Blu-ray sürücüsüne sahip olan ilk konsol olması onu yine sektörün lideri yaptı.

PlayStation 3, PlayStation Slim PlayStation Super Slim

PlayStation 3 ayrıca Wi-Fi bağlantı özelliği ve 20GB dahili sabit disk ile geldi. Bu ek hafıza kartı almak istemeyen veya harici diski bulunmayan kullanıcılara ilaç gibi geldi. Yine de kullanıcıların kendi HDD'lerini de ekleme özelliği Playstation 3 ile de devam etti.

Buna ek olarak Sony, oyuncuların oyun indirmelerine, Netflix ve YouTube gibi video izleme uygulamalarını kullanmalarına olanak veren PlayStation Network'u da tanıttı. Yine Playstation 3 ile oyunlara erken erişim sağlayan PlayStation Plus abonelik hizmeti de tanıtıldı.

PS3 ile oynanan popüler oyunlar: GTA 4, Red Dead Redemption, God of War III.

PlayStation 3 Slim

Sony, Eylül 2009'da PS3 Slim'i piyasaya sürdü. Özellikleri aynı kalsa da konsolda büyük değişiklikler yapıldı. Çok daha az enerji tüketen PS3 slim modeli aynı zamanda önceki modellere göre oldukça sessiz çalışıyordu. Sony bu sürümde konsolun logosunu da değiştirdi.

PlayStation 3 Super Slim

Eylül 2012'de piyasaya sürülen PS 3 Super Slim modelinde Sony ciddi bir tasarım değişkliğine gitti. CD yuvası yeniden tasarlanırken, bu modelde konsol ağırlığı da düşürüldü.

PlayStation 4PlayStation PlayStation 4, PlayStation 4 Slim, PlayStation 4 Pro

Sony, 15 Kasım 2013 tarihinde PlayStation 4'ü Amerika'da piyasaya sürdü ve ilk gününde 1 milyon adet sattı. PS4 halen 24 saatte en çok satılan oyun konsolu rekorunu elinde bulundurmaktadır.

PS4 önceki sürümlere göre çok üstün teknik özelliklere sahip ve aynı zamanda PS VR ile sanal gerçekliğinde önünü açıyor.

PlayStation 4 Slim

Sony her modelden sonra ince tasarımlarını çıkarma geleneğini PS4 ile de devam ettiriyor. PS4 slim modelinin dikkat çeken özellikleri 5 GHz Wi-Fi, Bluetooth 4.0 ve USB 3.1 desteği ile geliyor olması. Yine tüm Slim modelleri gibi bir önceki modele göre daha sessiz çalışmakta ve daha az enerji tüketmektedir.

PlayStation 4 Pro

PS4 ile arasında çok büyük farklar olmayan fakat 1TB gibi dev bir sabit diskle oyunculara göz kırpan konsoldur. Evet PS4 iyidir fakat PS4 Pro daha iyidir. Konsol bir öncekine göre daha büyük fakat taşıdığı özellikleri düşününce hiç yer kaplamıyor bile diyebiliriz. Yıllardır değişmeyen güç kaynağı girişi değişen konsolun temel özellikleri şöyle; 8GB ram, 8 çekirdekli işlemci, 1TB HDD, 6x Blu-ray, 8x DVD optik sürücü.

PS4 konsollarının teknik karşılaştırmasına ve incelemesine buradan erişebilirsiniz.