Trump'ın Tencent kararnamesi, oyun sektörünü hedef almıyor

Trump'ın Tencent kararnamesi, oyun sektörünü hedef almıyor
ABD başkanı Donald Trump, kısa süre önce TikTok'un ana şirketi ByteDance ve oyun devi Tencent'ı hedef alan kararnameler imzaladı. Trump'ın Çinli şirketlerle iş yapmayı yasaklayan sert tutumu, oyun endüstrisini de alarma geçirdi.Tencent...

ABD başkanı Donald Trump, kısa süre önce TikTok'un ana şirketi ByteDance ve oyun devi Tencent'ı hedef alan kararnameler imzaladı. Trump'ın Çinli şirketlerle iş yapmayı yasaklayan sert tutumu, oyun endüstrisini de alarma geçirdi.

Tencent aleyhindeki kararname, WeChat hizmetiyle ilgili sorunları ele alıyor ve ABD vatandaşlarının şirketle iş yapmasını yasaklıyor. Bununla birlikte Tencent da oyun endüstrisindeki hızlı yükselişi ve çok sayıda büyük şirketteki pay sahibi olması göz önüne alınarak incelemeye alındı. Neyse ki Trump'ın yaptırımları oyun sektörünü hedef almıyor.

Kararnameler sadece TikTok ve WeChat'i hedef alıyor

trump oyun şiddet

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın imzaladığı kararnamelerin Tencent'ın oyun sektöründeki faaliyetlerini değil, yalnızca WeChat hizmetini hedeflediği belirtildi. Yönetim, daha fazla ayrıntı sunmadı, ancak kararname ABD Ticaret Bakanlığı'nın Activision Blizzard, Epic Games, Riot Games ve Ubisoft gibi Tencent'ın hissedarı olduğu şirketlere de yaptırım uygulama hakkı veriyor.

Kararnamedeki bazı ifadeler, Tencent'ın video oyun şirketlerinden herhangi biriyle iş yapmasını engellemek için kapıyı açık bırakıyor gibi görünüyor. TikTok haftalardır manşetlere otursa da oyuncu topluluğunun tehlikeyi öngörmesi, oyun sektöründeki endişeleri de gündeme getirdi. Şirket, kararnameyi net olarak anlayabilmek için gözden geçirdiğini açıkladı.

Kararnamelerde ABD'nin TikTok ve WeChat'in sahiplerine karşı ''ulusal güvenliği korumak'' için agresif önlemler alması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca TikTok ve WeChat'in kullanıcılardan çok sayıda bilgiyi otomatik olarak topladığı ve Çin Komünist Partisi'nin Amerikalıların kişisel bilgilerine erişmesini sağladığı öne sürülüyor. Trump, TikTok uygulamasının bir Amerikan şirketine satılması için Bytedance şirketine 15 Eylül tarihine kadar ültimatom verdi.

ABD Başkanının kararı, şu anda Tencent'ın oyun sektöründeki faaliyetlerini etkilemiyor, ancak tartışmanın ilerleyen zamanlarda bu bölgeye de sıçramayacağının garantisi yok. Trump-Çin savaşı birçok alanda devam edecek gibi görünüyor...