Trump ABD'deki saldırılardan yine oyunları sorumlu tuttu

Trump ABD'deki saldırılardan yine oyunları sorumlu tuttu
ABD'de geçtiğimiz hafta sonu Dayton, Ohio ve El Paso, Teksas'taki toplu saldırıların ardından tanıdık döngü sürüyor. Milletvekilleri ve hükümet yetkilileri saldırılara rağmen gelecek trajedileri önlemek için harekete geçmiyorlar....

ABD'de geçtiğimiz hafta sonu Dayton, Ohio ve El Paso, Teksas'taki toplu saldırıların ardından tanıdık döngü sürüyor. Milletvekilleri ve hükümet yetkilileri saldırılara rağmen gelecek trajedileri önlemek için harekete geçmiyorlar. Parmaklar silah kontrolü dışında her yere işaret ediyor ve bir kez daha suçlamalar video oyunlarına yöneldi.

Meclisin azınlık lideri Kevin McCarthy, Fox & Friends'e video oyunlarının bireyleri "canavarlaştırdığını" söyledi. Ayrıca ABD başkanı Donald Trump bugün yaptığı bir konuşmada özellikle toplu saldırıların ana nedeni olarak video oyunlarına işaret etti: "Toplumumuzda şiddetin yükselmesini durdurmalıyız. Bu artık yaygınlaşan korkunç ve dehşet verici video oyunlarını da içeriyor. Bugün sorunlu gençlerin kendilerini şiddeti kutlayan bir kültürle kuşatması çok kolay. Bunu durdurmalı ya da büyük ölçüde azaltmalıyız ve derhal işe koyulmalıyız."

Video oyunları ABD'deki Columbine Lisesi katliamından beri şiddet olaylarında günah keçisi oldu. Yıllar boyunca eleştirmenler sorumlu olarak oyunları işaret ettiler. Virginia Tech olayından sonra aktivist Jack Thompson Counter-Strike'ı suçladı. Sandy Hook saldırısındaki suçlunun Call of Duty ve Grand Theft Auto gibi oyunlar oynadığı gibi haberler ortaya atıldı. Geçtiğimiz yıl Trump Parkland, Florida saldırısından sonra yine oyunları hedef gösterdi ve Beyaz Saray'da oyun yöneticileriyle yapılan toplantı faydasızdı ve gelecek trajedileri önleyemedi.

Ancak yıllardır yapılan araştırmalarda oyunların toplu saldırılara yol açtığına dair kesin bir kanıt bulunamadı. Brown v. Eğlence Tüccarları Birliği 2011'de Yüksek Mahkemeye gittiğinde hakimler son olarak şiddet içeren davranışları şiddetli oyunlarla ilişkilendirecek kesin bir kanıt bulunmadığına karar verdi. Raporlar yıllardır aile içi şiddetin saldırılarda etkin rol aldığını gösteriyor. Hatta bazı çalışmalar oyunların suç oranını düşürebileceğini savunuyor. The Atlantic dergisinden Ian Bogost'a göre sorun Cumhuriyetçi partinin silah kontrolüne karşı önlemler almaması: "Oyun şiddeti iki parti kanadının da taraflı ve ciddi kültürel karşıtlık sorunundan silah hakkının korunmasına hizmet veren ve katledilen kurbanlık koyuna dönüşmüş görünüyor."

ABD'de 2019 yılında silahlı saldırı olaylarında artış görüldü. Ancak diğer ülkelere nazaran yüksek ölüm sayısına bakılırsa bu ABD'ye özel bir sorun. Suçu oyunlara odaklamak siyasetçilere bir kez daha gerçek sorunları görmezden gelmek için fırsat veriyor: radikalleşme, akıl sağlığı ve silah kontrolü eksikliği.

Aslına bakılırsa sadece ABD'de değil dünya genelinde yaşanan toplumsal suçlarda politikacılar odağını çoğu zaman asıl sorunlara değil, insanları ideolojik olarak bir yöne çekme çabasının bir parçası olarak yanlış noktalara yönlendiriyor. Tıpkı internet üzerinden yetişkin bireylerin erişebildiği akış hizmetlerine sansür uygulanması gibi.

Kaynak: The Verge