The Witcher'ın yazarı CD Projekt'ten daha fazla telif istiyor!

The Witcher'ın yazarı CD Projekt'ten daha fazla telif istiyor!
The Witcher'ın kısa öykü ve roman serisinin yazarı Andrzej Sapkowski, eserlerine dayanan başarılı oyunların geliştiricisi CD Projekt Red'den daha fazla telif talep etti.CD Projekt Red, konuyla ilgili resmi rapor yayınladı. Şirket, Sapkowski'nin...

The Witcher'ın kısa öykü ve roman serisinin yazarı Andrzej Sapkowski, eserlerine dayanan başarılı oyunların geliştiricisi CD Projekt Red'den daha fazla telif talep etti.

CD Projekt Red, konuyla ilgili resmi rapor yayınladı. Şirket, Sapkowski'nin daha fazla ödeme talebinde bulunduğunu ve "sözleşmeye bağlı olarak anlaşılan şartların ötesinde" ek telif hakkı beklediğini belirtti.

Duyurunun içeriği CD Projekt Red'in raporunda yer alıyor. Sapkowski'nin şirketten 60 milyon Polonya Zlotisi (yaklaşık 16 milyon dolar) kazanmaya çalıştığı, geliştiricinin The Witcher'dan elde ettiği kazancın en az %6'sını almayı hedeflediği belirtiliyor.

Sapkowski'nin tarafı, konuyu "dostane ve daha önemlisi hızlı ve sessiz bir şekilde çözüme ulaştırmaya hazır olduğunu" söyledi. Tebliğ, Sapkowski'nin tarafının 14 gün içinde cevap verildiği sürece görüşmek istediğini ve toplantının 19 Ekim'den önce gerçekleşeceğini belirtiyor.

CD Projekt Red iddiaları reddediyor

CD Projekt Red ise, bu taleplerin "yersiz" olduğunu, Andrzej Sapkowski'nin eserine şirket tarafından geliştirilen oyunlarda kullanılmak üzere telif hakkının meşru ve yasal olarak ödendiğini" söylüyor.

Geliştirici yine de, The Witcher serisine ilham veren eserlerin yazarlarıyla iyi ilişkiler kurmak istediğini ve anlaşmazlığın dostane bir şekilde çözülmesini sağlamak için çaba göstereceğini kaydetti.

Tebligat, sözleşmenin yalnızca (CD Projekt Red bunu kabul etmiyor olsa da) ilk The Witcher oyunu için yapıldığını ve Polonya Telif ve İlgili Haklar Yasası'nın 44. maddesi uyarınca "Yazarın ödemesi ile yazarın ekonomik haklarının veya lisans sahibinin kazancı arasında brüt tutarsızlık olması durumunda, yazarın mahkemeden ücretinde artış talep edilebileceğini" iddia ediyor.

the witcher serisi

"The Witcher'ın başarısını öngöremedim"

Sapkowski, CD Projekt Red teklif vermesine rağmen başlangıçta geliştiriciden The Witcher'ın kazançlarına göre tek seferlik telif ödemesini kabul etti. Eurogamer ile yapılan bir röportajda Sapkowski teklifi reddettiğini söyleyerek: "Onlara tüm hakları satacak kadar aptaldım. Bana karlarından yüzde teklif ettiler. 'Hayır, hiç kar olmayacak - Şimdi bütün paramı ver! Tüm tutarı.' dedim.  Aptalcaydı. Her şeyi ellerine bıraktığım için aptaldım çünkü başaracaklarına inanmadım. Ama kim başarılarını öngörebilirdi ki? Ben göremedim." dedi.

The Witcher 3: Wild Hunt, altı hafta içinde 6 milyondan fazla sattı ve serinin satışları geçtiğimiz sene 25 milyonu geçti.

CD Projekt Red şu anda Cyberpunk 2077'yi geliştiriyor ve yeni oyun hakkında tüm bilinenleri sitemizde takip edebilirsiniz.