Square Enix kendi abonelik hizmetini kurmak istiyor

Square Enix kendi abonelik hizmetini kurmak istiyor
Dijital tabanlı oyunlar artık medya dünyasında daha fazla öne çıkmaya başladı ve şirketler değişen dünyaya uyum sağlamanın yollarını arıyor. Son dönemde yayıncılar arasında güçlü bir konuma yerleşen Square Enix dijital...

Dijital tabanlı oyunlar artık medya dünyasında daha fazla öne çıkmaya başladı ve şirketler değişen dünyaya uyum sağlamanın yollarını arıyor. Son dönemde yayıncılar arasında güçlü bir konuma yerleşen Square Enix dijital geleceğe yatırım yapmayı düşünüyor. Yani tüm oyunlarını tek bir platform altında toplayarak kendi kütüphanesini oluşturmak istiyor diyebiliriz. Bunun ne şekilde gerçekleşebileceği henüz net değil ancak Square Enix tüm oyunlarını hizmette toplamayı hedefliyor. Hatta NES de buna dahil.

Square Enix projeyi şekillendirmeye çalışıyor ve bu, yayıncı için yüksek bir öncelik gibi görünüyor. Başkan ve CEO Yosuke Matsuda oyunları dijital bir hizmete aktarmanın zaten şirket içinde özel bir proje olduğunu söyledi. Büyük olasılıkla abonelik temelli bir hizmetten çok daha fazlası olacak, ancak akış sistemi içerip içermeyeceği bilinmiyor. Matsuda: "Kesinlikle gelecekte abonelik veya akış hizmeti görmek istiyoruz, bu nedenle kendimiz için özel bir kanal oluşturma olasılığını araştırıyoruz." dedi.

Square Enix'in kataloğunda şaşırtıcı miktarda oyun var. Uzun süredir devam eden Final Fantasy ve Dragon Quest serisinin yanı sıra Kingdom Hearts oyunları da var. Ayrıca Tomb Raider ve Deus Ex de dahil olmak üzere Eidos Interactive'i satın almasıyla elde ettiği seriler de buna dahil. Square Enix'in sadece yayıncılığını yaptığı Life is Strange ve yaklaşmakta olan Dying Light 2 gibi oyunlar da yer alacak mı henüz bilinmiyor.

Ne yazık ki, projenin gerçekleşmesini engelleyebilecek çok şey var. Square Enix daha önce bazı oyunlarının kaynak kodlarını kaybetmesiyle gündeme gelmişti. Matsuda: "Kabul etmekten utanıyorum, ancak bazı durumlarda kodların nerede olduğunu bilmiyoruz." dedi. Kingdom Hearts 1.5 HD Remix'te böyle bir durum yaşanmıştı ve oyunun orijinalleri kaybolduktan sonra yeniden yaratılmıştı. E3 2019'da duyurulan Final Fantasy VIII Remastered için de aynı iddialar ortaya atılmıştı.

Square Enix'in abonelik tabanlı bir model planladığını görmek şaşırtıcı değil. Neredeyse artık her büyük yayıncı bu fikri gerçekleştirmeye başladı. EA Access zaten bazı platformlarda yaygın olarak kullanılırken, Ubisoft ve Bethesda gibi diğer yayıncılar da abonelik platformlarına daha fazla yatırım yapma hedeflerini açıklamıştı.