Square Enix finansal raporunda olağan dışı bir zarar gösterdi

Square Enix finansal raporunda olağan dışı bir zarar gösterdi
Japon yayıncı Square Enix "olağan dışı bir kayıp" olarak 3.73 milyar yen (yaklaşık 33 milyon dolar) civarında zarar açıkladı. Ayrıca satışlar ve elde edilen karlar da dahil olmak üzere şirket genelinde rakamlar düşüş...

Japon yayıncı Square Enix "olağan dışı bir kayıp" olarak 3.73 milyar yen (yaklaşık 33 milyon dolar) civarında zarar açıkladı. Ayrıca satışlar ve elde edilen karlar da dahil olmak üzere şirket genelinde rakamlar düşüş gösterdi. Bu zarar 30 Eylül 2018'de sona eren 6 aylık bir dönemde gerçekleşti.

Gelir azalmasında en büyük etken olarak Mart 2018'de Square Enix'in açtığı yeni kurulan Luminous Productions gösterildi. Final Fantasy XV yönetmeni Hajime Tabata, Tokyo merkezli stüdyonun başkanıydı. Luminous Productions bir tür yeniden yapılanma olarak büyük ölçekli, yüksek kaliteli AAA oyunlar üzerine odaklanıyordu. Ancak bu hamle şirket için adeta finansal bir darbeye oldu. Hajime Tabata başarısızlığın ardından görevinden ayrıldı ve Final Fantasy XV için planlanan 4 DLC'den 3'ü iptal edildi.

Ne yazık ki, Square Enix daha kötü haberler de paylaştı. Net satışlar %15, şirketin kârları %50 düştü. Hem de Temmuz 2018 satış listelerinin üst sıralarında yer alan Nintendo Switch'e özel Octopath Traveler gibi bazı yüksek profilli oyunlara rağmen. En büyük etkenlerden biri de Marvel's Spider-Man'in olağan üstü başarısını takiben 1 hafta sonra piyasaya çıkan Shadow of the Tomb Raider'ın yavaş bir başlangıç yapması oldu. Ardından Eylül 2018'de Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age dünya çapında dört milyon kopya satış yaptı.

Square Enix yeni projelere umut bağlıyor

Bu kayba rağmen Square Enix hala beklentiler konusunda iyimser. Şirket mali yıl için toplam 270 milyar yenlik (yaklaşık 2.39 milyar dolar) net satış öngörüyor. Bu önceki yıla göre %7.8'lik bir artış anlamına geliyor.

Square Enix için ufukta kesinlikle heyecan verici projeler var. Kingdom Hearts III Ocak 2019'da gelecek. Ama öncesinde Just Cause 4 Aralık 2018'de oyun dünyasına bomba gibi düşmeye hazırlanıyor. Ayrıca Final Fantasy VII Remake projesi yayın tarihi bilinmese de hala devam ediyor.