Sony, Microsoft ve Nintendo Çin'de konsol üretimini azaltmayı planlıyor

Sony, Microsoft ve Nintendo Çin'de konsol üretimini azaltmayı planlıyor
Sony, Microsoft ve Nintendo'nun ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile yaşadığı ticari anlaşmazlık konusundaki endişelerini dile getirmelerinin ardından Çin'deki konsol üretimini azaltmayı planladıkları iddia ediliyor.Nikkei Asian...

Sony, Microsoft ve Nintendo'nun ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin ile yaşadığı ticari anlaşmazlık konusundaki endişelerini dile getirmelerinin ardından Çin'deki konsol üretimini azaltmayı planladıkları iddia ediliyor.

Nikkei Asian Review'e göre, konsol üreticileri Amazon, Dell, HP ve Google gibi devler gibi Çin'de üretimi azaltmayı planlıyor. Bir tedarik zinciri analisti: "Endüstrinin fikir birliği ABD pazarının önemine bağlı olarak, üretimin ortalama yüzde 30'unu Çin'den çıkarmak. Herkesin bir plan yapması gerekiyor. Apple şirketler arasında en son ve en yavaş planmayı yapan üreticiyken, dışarıdakiler çok daha agresif." dedi.

Dizüstü bilgisayar üretiminde öne çıkan Chongqing kentinden bir yetkili, ticaret savaşının yol açtığı belirsizliklerin siparişlerin düşmesine yol açtığını söyledi. Ayrıca Tayvan Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nde ekonomist olan Darson Chiu'ya göre; ürünler ABD'de daha pahalı hale gelirken, Çin ekonomisinin de üretim planını değiştiren şirketlerin ekonomik büyümesini engelleyip iş kaybına neden olarak büyük bir etki yaratacağını söyledi.

Pek çok kişi Japonya'nın Osaka kentinde düzenlenen G20 zirvesinin ABD ile Çin arasındaki tansiyonu düşüreceğini umuyordu. Ancak ekonomistler bu konuda o kadar da umut verici konuşmuyor.

Bank of America Merrill Lynch şirketinin ekonomisti Ethan Harris, Fortune dergisine verdiği röportajda: "Ticaret savaşının geçtiğimiz yılın olduğu gibi gelecek yılın da büyük hikayesi olacağını düşünüyoruz." dedi ve G20 zirvesinin sadece "fırtına öncesi sessizlik" olduğunu belirtti.

Sony ve Nintendo haberlere henüz yanıt vermedi. Ancak Microsoft Nikkei'ye Çin'deki üretimi azaltma konusunda "aktif bir planı olmadığını" açıkladı.