Şimdi hapı yuttunuz işte! Araba alıp satanlara fiyatları dibe düşürecek yeni inceleme başlatıldı!

Şimdi hapı yuttunuz işte! Araba alıp satanlara fiyatları dibe düşürecek yeni inceleme başlatıldı!
Ticaret Bakanlığı, 2. el taşıt piyasasına yönelik müdahalelerine devam ediyor.

Araba alıp satanlara fiyatları dibe düşürecek yeni inceleme başlatıldı! Şimdi hapı yuttunuz işte- Ticaret Bakanlığı, 2. el taşıt piyasasına yönelik müdahalelerine devam ediyor. Yapılan son dakika açıklamalarında, 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçerli olacak olan yeni bir düzenlemenin hayata geçirildiği belirtiliyor. Bu düzenleme ile ikinci el motorlu kara taşıtlarının, üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyatla ilan yoluyla pazarlanması yasaklanmıştır.

Ayrıca, düzenlemenin başlamasından sonra ilan platformları üzerinden yapılan incelemelerde, bu yasağa aykırı olarak yayımlanan ilan sayısında önemli bir azalma olduğu açıklandı. İlan platformları, üyelerine yapılan uyarı ve bilgilendirmelerle birlikte bu sayının düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 bin seviyelerine gerilediğini belirtti. Son incelemede ise aykırılık teşkil eden ilan sayısının 5 binin altına düştüğü gözlemlendi.

imdi-hapi-yuttunuz-iste-araba-alip-satanlara-fiyatlari-dibe-dusurecek-yeni-inceleme-baslatildi.jpg

Ticaret Bakanlığı, yasağa aykırı ilanlara cezai işlem uygulamakta ve bu kapsamda düzenlenen ilanlara ilişkin bilgileri ilgili ilan platformlarından temin ederek incelemeleri başlatmıştır. İncelemeler sonucunda düzenlemeye aykırılık teşkil eden ilanları veren gerçek ve tüzel kişilere ilan başına 300.000 TL'ye kadar idari para cezası verilmektedir.

Bireysel satışlarda da önemli bir kısıtlama bulunmaktadır. Bir yıl içinde bir kişinin en fazla üç araç satışı yapmasına izin verilirken, bunun üzerindeki satışlar ticari faaliyet olarak kabul edilmekte ve cezai işlem uygulanmaktadır. Bu kapsamda, birinci derece yakın akrabaları dahil olmak üzere bunların üzerinden vekaletle araç satışı yapan kişiler de incelemeye alınmış ve gerekli cezai işlemler yapılmaktadır. Ayrıca, vergi incelemesi kapsamında tespit edilen kişilerin bilgileri Hazine ve Maliye Bakanlığı'na iletilmektedir.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamalarda, vatandaşların ve işletmelerin ilan verirken 15 Temmuz 2023 tarihinde yürürlüğe giren ilan kısıtlamasına uygun taşıt ilanları vermeleri gerektiği vurgulanmaktadır. Bu düzenlemelerin, 2. el taşıt piyasasının daha şeffaf ve düzenli bir şekilde işlemesine katkı sağlaması hedefleniyor.