PES 2018 İncelemesi

PES 2018 İncelemesi
PES, yılın en iyi futbol oyunu olmak için, yine FIFA ile omuz omuza mücadeleye girecek adımı attı ve oyunu rakibinin yaklaşık 2 hafta öncesinden piyasaya sürdü. Konami, serinin dönüşünü bekleyen hayranları tarafından...

PES, yılın en iyi futbol oyunu olmak için, yine FIFA ile omuz omuza mücadeleye girecek adımı attı ve oyunu rakibinin yaklaşık 2 hafta öncesinden piyasaya sürdü. Konami, serinin dönüşünü bekleyen hayranları tarafından memnuniyetle karşılanacak revizyonlar gerçekleştirdi. Ancak maalesef oyun büyük adımlarla değil, küçük adımlarla ilerliyor. Sahadaki futbol iyi olsa da oyunun arkaplanında hala eleştiri odağı olan noktalar ısrarla sunuluyor. Bu iyi-kötü tüm noktalara yazımızda değineceğim. Ve PES 2018 incelemesi başlasın!

pes 2018 incelemesi

İlk olarak PES serisinin kronik sorunuyla başlayalım. Ne PES yıllarca bu sorunu sürüklemekten bıktı, ne biz dillendirmekten... Evet LİSANS SORUNU! Futbolun markalaştığı, insanların renklere; takımı temsil eden sembollere, formalara, tuttukları takımların ruhunu yansıtan o armalara gönül verdiği bir endüstride, bu sorunun devam etmesi KONAMI'nin her zaman başını ağrıtmaya devam edecek.

Dünyanın önde gelen liglerinden sadece Fransız ve İtalyan ligleri (Serie A organizasyonu resmi markası ve takımlardan Juventus hariç...) bulunurken, diğer önemli ligler ise yine benzetmelerden ibaret 'avuntular'. Ayrıca Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve AFC Şampiyonlar Ligi organizasyonları da lisanslı içerikler arasında. Alman Ligi ve Bayern Münih, birkaç takım dışında oyunda yer almıyor.  Takımlar ve kitler gerçek hayattakilerden ne kadar olabilecekse, o kadar farklı... Topluluk, PS4 ve PC için mod setleri hazırlasa da, Xbox One kullanıcıları, yukarıda gördüğünüz görüntüden yine kurtulamayacaklar.

Süper Lig'den "Diğer Avrupa Takımları" arasında sadece Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray lisanslı bir şekilde var. Milli takımımız da lisanslı olarak oyunda yer alıyor.

[yaziici id="1428"]

Oynanış

En belirgin değişikliklerden biri; oyun hızındaki belirgin azalma. Bu azalma hem top, hem de oyuncu hareketleri için geçerli. Oyuncular daha yavaş sprint atıyor ve daha yavaş dönüyorlar. Birkaç yeni animasyonla birlikte, yavaşlık, topa her vuruşa daha ağırlık hissi kazandırıyor. Bunlar oyuna gerçekçi bir hava katsa da; daha hızlı bir akış, pozisyonların heyecanına kaptırıp oyuna daha çok eğlence katabilirdi. Diğer yandan oyuncuların esnekliği görsel olarak tatmin edici ve zaten hali hazırda oyun hızını değiştirebilecek ayar da mevcut.

pes 2018 incelemesi

Topu kaybettiğinizde ise geri almanız (hele ki 0 hızında), epey uzun sürebiliyor. Özellikle de savunma anlayışı birkaç yıldır değişmeyen bir oyunda. Oyunun savunma anlayışı kayarak müdahelelerde çok temkinli davranmaya itiyor ve rakip hücum hattı çok fazla boş alan bulabiliyor.

Bununla birlikte, PES vites düşürmesine rağmen, oyun mekaniğinde iyileşmeler var. Paslar, her zamankinden daha tatmin edici.  PES 2017'de çoğu zaman paslar savunma tarafından saç baş yoldururcasına kesiliyordu. Şimdiyse yerden oynamak daha çok çeşitliliğe sahip ve isabetli. İçeriye yapılan koşular ara pası atarken daha heyecanlı bir his veriyor.

Bir diğer değişiklik olarak serbest vuruşlar geliştirildi ve artık daha sezgisel ve daha akıcı bir deneyime sahip. Mesela serbest atışlarda savunma oyuncularınızı içeriye yönlendirebiliyor, atağa katılmalarını sağlayabiliyorsunuz. Yine köşe vuruşlarında iki oyuncuyu çağırabilip kısa kullanarak farklı varyasyonlar deneyebiliyorsunuz. Direkt serbest vuruşlar da akıcı ve oyun için artı puan olarak değerlendirilebilir.

pes 2018 incelemesi

Grafikler ve Ses

Oyuncular top saklarken ve ikili mücadelelere girdiğinde gerçekçi bir şekilde oyuncu olduklarını, serinin önceki oyunlarına nazaran daha çok hissettiriyorlar. Diğer yandan kaleciler hala robot gibi hareket ediyorlar. Durgun animasyonlar ve tutarsız kurtarışlar geçen yıla göre biraz daha iyi olsa da, gerçekçilikten genele göre biraz daha uzaklar.

Spikerler Peter Drury ve Jim Beglin birkaç güncellenen klişeler dışında ve oyuna ekstra bir şey katmıyorlar. EA bu alanda FIFA ile sağlam adımlar atmaya devam ederken, PES'in yine önümüze ısıtıp ısıtıp koyduğu benzer manzaralardan biri de bu.

Bu kadar olumsuzluğa olumlu bir ekleme yapmak istersem, stadyum atmosferi geçmiş yıllara göre daha iyi görünüyor. Daha sıkı tribünler, dolgun bir görünüm yakalayınca o eski kopukluk biraz daha iyi kapatılmış gibi. Kamera açılarının çeşitliliği de yine özelleştirilebilir bir ekstra güzellik katabiliyor.

pes 2018 inceleme

MyClub ve Çevrimiçi Modu

MyClub, FIFA Ultimate Team'e Konami'nin cevabı denebilir. Ayrıca oyunun bu seneki en büyük yeni özelliği, arkadaşlarınızla keyifli vakitler geçirtebilecek 3v3 co-op çevrimiçi modu. FutDraft'a alternatif olarak sunduğu Rastgele Seçimli maç modu da bence olumlu ve rekabetçi bir yenilik olmuş. Online moda geri dönecek olursak, PES çok fazla sayıda kullanıcıyı lobiye bağlayamıyor; özellikle çevrimiçi oyunda bayağı gecikme problemine maruz kaldım.

Sonuç olarak: Sahaya çıktığınızda PES 2018 ile belki de eşsiz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Daha ağır görünse de gerçekçilik sahaya bir o kadar iyi yansıtılmış. Ancak içerik olarak oyundan, bazı küçük değişikliklerin, iyileştirmelerin ve birkaç yeniliğin dışında büyük atılımlar beklemeyin. Birkaç gün sonra çıkacak olan FIFA'nın Ultimate Team ve Alex Hunter macerasının karşısında nasıl bir konumda olacağı merak konusu. Her ne kadar acımasız gibi görünen bir PES 2018 incelemesi olsa da, çıta yüksek ve Konami daha rekabetçi ve sağlam adımlar atmalı.

Playstation 4 platformu için oyunun PlayStation Store sayfasına buradan erişebilirsiniz.

İyi Oyunlar!