Yapılan bir araştırmaya göre oyunlar ve şiddet eğilimi arasında bağlantı yok

Yapılan bir araştırmaya göre oyunlar ve şiddet eğilimi arasında bağlantı yok
York Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, video oyunlarının oyuncuları şiddet eğilimine yönelttiği teorisini destekleyen hiçbir kanıt bulamadılar.3.000'den fazla katılımcının katıldığı bir dizi deney, oyun konseptlerinin...
York Üniversitesi'ndeki araştırmacılar

, video oyunlarının oyuncuları şiddet eğilimine yönelttiği teorisini destekleyen hiçbir kanıt bulamadılar.

3.000'den fazla katılımcının katıldığı bir dizi deney, oyun konseptlerinin oyuncu davranışlarına etkisi olmadığını ve şiddet içerikli oyunlardaki gerçekçiliğin artışının oyuncularındaki saldırganlığı arttırmadığını gösterdi.

Oyunlarda baskın öğrenme modeli, oyuncuları bir oyunda şiddet gibi kavramlara maruz bırakmanın, bu kavramları 'gerçek hayatta' daha kolay kullanması fikrine dayanıyor. Bu, 'hazırlanma' olarak bilinir ve davranış değişikliklerine neden olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, bu etki üzerine yapılmış önceki deneylerden şimdiye kadar karışık sonuçlar sağlanmış.

York Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, daha önce yapılmış araştırmalara kıyasla deneylerdeki katılımcı sayısını arttırdı. Ayrıca daha farklı ve kesin kanıt bulunup bulunmayacağını keşfetmek için farklı oyun gerçekçiliği çeşitlerini karşılaştırdı.

Tepki süresi

Bir çalışmada, katılımcılar kamyonlarla çarpışmaktan kaçınan araba ya da kedi tarafından kovalanan fare oldukları bir oyun oynadılar. Oyunun ardından, oyunculara otobüs veya köpek gibi çeşitli görüntüler gösterdiler ve bunları bir araç ya da bir hayvan olarak etiketlemeleri istendi.

Üniversitenin Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nden Dr David Zendle, "Eğer oyuncular oyun kavramlarıyla 'hazırlanırsa', bu oyunla ilişkili nesneleri oyun sona erdiğinde gerçek dünyada daha hızlı kategorize edebiliyorlardı." dedi.

"İki oyunun da sonrasında böyle bir kanıt bulamadık. Araba temalı oyun oynayan katılımcılar, araç görüntülerini kategorize ederken daha hızlı değildi ve aslında bazı durumlarda tepki süresi çok daha yavaştı."

Gerçekçilik

Bir diğer çalışmada ekip, gerçekçiliğin, oyuncuların saldırganlığını etkileyip etkilemediğini araştırdı. Geçmişteki araştırmalar, oyunun gerçekçiliği ne kadar büyük olursa, oyuncuların gerçek dünyada antisosyal etkilere yol açan şiddetli davranışlara sahip olduklarını ileri sürmüştür.

Dr Zendle şunları söyledi: "Video oyunlarında grafiksel gerçekçiliğe bakan birkaç deney var, ancak karışık sonuçlar verdi. Bununla birlikte, şiddet oyunlarının gerçekçi olabileceği, karakterlerin davranış biçimi gibi "gerçek dünya"ya benzeyen diğer yanları da var."

"Deneyimiz, karakter tasarımında gerçek hayattaki gibi hareket eden ve tepki veren karakterler yaratan 'ragdoll fizik' kullanımına baktı. İnsan karakterler, insan iskeletinin hareketi ve bu iskeletin yaralanırsa nasıl düşeceği üzerine modellendi."

Savaş Oyunları

Deney, biri gerçekçi karakter davranışı oluşturmak için 'ragdoll fiziği' kullanan ve diğeri kullanmayan animasyon bir dünyada, savaş çarpışmasında mücadele eden oyuncu tepkilerini karşılaştırdı.

Oyunun ardından oyunculardan, daha gerçekçi oyunu oynayanların daha şiddetli sözcükleri seçmelerinin beklendiği, "kelime parçalarını tamamlama görevleri" adlı kelime bulmacalarını tamamlamaları istendi.

Bu deneyin sonuçlarını, iki farklı oyun oluşturmak üzere modifiye edilen başka bir savaş oyunu gerçekçiliği testiyle karşılaştırdılar. Bu oyunlardan birinde, düşman karakterleri gerçekçi asker davranışları kullanılırken, diğer oyunda kullanılmadı.

İleri çalışmalar

Dr Zendle şunları söyledi: "Şiddet içerikli kavramların hazırlığının, kelime tamamlama görevinde kaç tane şiddet kavramının ortaya çıktığı belirlendiğinde, tespit edilemediğini bulduk. 'Ragdoll fiziği' kullanılan ve kullanmayan oyun arasında fark olmadığı gibi, 'gerçek' ve 'gerçek dışı' asker taktiği kullanan oyunlar arasında da önemli bir fark yoktu."

"Bulgular, oyunlardaki gerçekçilik türleri ile, oyunların oyuncular üzerinde yarattığı düşünülen etkiler arasında hiçbir bağlantı bulunmadığını ortaya koyuyor. Gerçekçiliğin diğer yönleri ile ileri çalışmaya ihtiyacı olduğunu görmek için daha fazla deneye ihtiyaç var. Örneğin oyundaki ayakta kalan karakterlerin gerçekçiliğini ve işkence gibi ağır içeriklerin dahil edilmesini göz önüne alırsak ne olur?"

"Bu teorileri yalnızca yetişkinler üzerinde test ettik, bu nedenle çocuk oyuncularda farklı bir etkinin olup olmadığını anlamak için daha fazla çalışma gerekiyor."