Naughty Dog çalışanları stüdyonun zorlu çalışma şartlarını anlattı

Naughty Dog çalışanları stüdyonun zorlu çalışma şartlarını anlattı
COGconnected tarafından yayınlanan kapsamlı bir raporda eski Naughty Dog çalışanları stüdyodaki çalışma koşullarını ve zorunlu çalışma saatlerini tartıştı. Çalışanlara geçtiğimiz birkaç yıl boyunca oyun stüdyolarındaki...

COGconnected tarafından yayınlanan kapsamlı bir raporda eski Naughty Dog çalışanları stüdyodaki çalışma koşullarını ve zorunlu çalışma saatlerini tartıştı. Çalışanlara geçtiğimiz birkaç yıl boyunca oyun stüdyolarındaki fazla mesai ve zorlu çalışma koşulları soruldu.

Naughty Dog çalışanı olan kaynaklardan biri: "Bir projenin son 3 ila 6 ayı boyunca [saatlerim] ne kadar sıkışık olduğuna bağlı olarak haftada 60 ya da 70 saate kadar ulaşırdı. Bazı insanlar daha fazlasını yapıyorlar ve bunun sağlıksız olduğunu düşünüyorum." dedi.

Stüdyolardan fazla mesainin "zorunlu olmadığını" duymak çok yaygın bir savunma. Ancak oluşan baskı nedeniyle çalışanlar genelde fazla mesaiye kalabiliyor. Bir diğer kaynak bu konuda şöyle konuştu:

"Naughty Dog'daki fazla mesaimi tanımlamak istesem: Doğrusu siyah veya beyazdan daha çok gri olurdu. Fazla mesai için resmi bir zorlama yok. Yine de önemli ölçüde ortam baskısı olabiliyor. Bu yöneticileriniz olan kişilerin etkili bir şekilde baskısını içeriyor. Ortam baskısı proje için çalışkan, zeki, yetenekli, kendini adamış bir ekibe sahip olmaktan kaynaklanıyor."

Bir başka kaynak da Naughty Dog'un spesifik bir yönetim yapısına sahip olmadığını belirtiyor. Her departmanda lider kişiler var ve departmanı yönetip performans incelemeleri almalarına rağmen herkesle aynı işi yapıyorlar. Ek olarak kaynak ekip liderlerinin bazen ortam baskısında bulunduğunu belirtiyor.

Kaynaklardan biri de fazla mesai yorucu olsa da Naughty Dog'un catering, gıda kamyonları ve ücretli yemeklerle çalışanlarıyla ilgilendiğine işaret ediyor.

Bir diğeri: "Gerçek şu ki size X saat çalışmanızı söylemiyorlar. Ama işini bitirmek zorundasın. İşin ölçüsü bazen bir kişi için imkansız boyutta. Bu çok fazla ve edeflere ulaşmazsanız kovulacaksınız. Yani başka seçeneğin yok." diyerek şartların ağırlığından şikayet ediyor.

Bir geliştirici de çalışma saatleri için Sony'nin İK departmanını aradıklarını ve İK temsilcisinin cevap olarak Naughty Dog'un çalışma şartlarına alışmaları gerektiğini söylediğini belirtiyor.

Çalışanlardan bir diğeri yine fazla çalışma saatlerine serzeniş etti: "Birçoğumuz gerçekten şirketin bir parçası olmadığımızı hissettik. Kıçımızı keserler diye çalıştık. Berbattı. Çalıştığımız fazla mesai ile birleştiğinde bizi gerçekten yıprattı. Naughty Dog'da geçirdiğim süre boyunca stüdyoda yaşadım ve bazen ailemi görmeden bir hafta geçirdim."

Uzun çalışma saatlerinden etkilenenler sadece Uncharted 4 ve The Last of Us gibi oyunların geliştiricileri değiller. Kalite testi yapan insanlar da son uzun saatler çalıştı. QA çalışanına göre Naughty Dog'da normal çalışma saatleri 10:00-22:00 arasındaydı ancak mesailer gece yarısı hatta saat 01:00'e kadar çıkabiliyordu. Ek olarak bazı çalışanlar Uncharted 4'ün geliştirme sürecinin son 7 haftasında 24 saatlik vardiyalarda çalıştılar ve iş dışında hayatları yoktu.

Son olarak bir başka geliştirici fazla mesai sonrası yaşam hakkında konuştu: "Fazla mesailer sona erdikten sonra normal hayatıma geri dönmem biraz zaman aldı ancak deneyim için minnettardım. Yine de başka bir mesai süreci isteyip istemediğimden emin değilim."

Stüdyo şu anda The Last of Us Part 2 üzerinde çalışıyor. PS4'e özel oyunun çıkış tarihi bilinmese de birçok sızıntı ve söylenti Şubat 2020'de geleceğine işaret ediyor. Naughty Dog'un sevilen serisinin yeni oyunu hakkında çıkan tüm haber ve söylentilere buradan erişebilirsiniz.