Naci Görür az önce deprem olacak illeri açıkladı! Bu illerde yaşayanlar diken üstünde!

Naci Görür az önce deprem olacak illeri açıkladı! Bu illerde yaşayanlar diken üstünde!
Türkiye, jeolojik konumu nedeniyle sık sık deprem riskiyle karşı karşıya kalan bir ülkedir. Son 24 saat içerisinde yaşanan ardışık depremler, ülkenin bu acı gerçeği ile bir kez daha yüzleşmesine neden olmuştur.

Bu illerde yaşayanlar diken üstünde! Naci Görür az önce deprem olacak illeri açıkladı- Kahramanmaraş'da meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki büyük depremler, sadece Kahramanmaraş'ı değil aynı zamanda komşu illeri de etkilemiştir. Depremin etkisi altında kalan 11 ilde, 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bu trajik olay, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmesine ve deprem önlemlerinin aciliyetine vurgu yapmıştır.

Jeoloji uzmanlarından Naci Görür'ün son açıklamalarına göre, Doğu Anadolu bölgesi Arap levhasının Avrasya levhasına doğru olan sürekli hareketi nedeniyle sık sık depremlere maruz kalmaktadır. Bu levha hareketleri, bölgedeki fay hatlarını etkileyerek stres birikimine yol açmaktadır. Özellikle 6 Şubat tarihli depremler, Arap levhasının bu bölgeyi daha da sıkıştırdığını göstermektedir.

naci-gorur-az-once-deprem-olacak-illeri-acikladi-bu-illerde-yasayanlar-diken-ustunde1.webp

Bu çerçevede, Adıyaman'dan Hakkari'ye uzanan bölgelerde zaman zaman sıkışma kökenli depremlerin meydana gelmesi sürpriz değildir. Bu depremler, stres transferi yoluyla dengelerin değişmesine ve yeni deprem risklerinin oluşmasına neden olabilir. Elazığ, Malatya, Maraş, Hatay gibi bölgelerde de büyük depremlerin olma olasılığı vardır. Bu bölgeler, uzmanlarca uzun süredir izlenmekte ve uyarılmaktadır.

İzmir yarımadasında da önemli fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hatlarındaki stres birikimleri, bölgede zaman zaman depremlere yol açmaktadır. Ancak depremlerin büyüklüğü, fayın boyutuna bağlıdır. Küçük faylar genellikle büyük depremlere neden olmaz.

Türkiye'nin deprem riski yüksek olan bir coğrafyada bulunduğu ve önlemler almanın büyük önem taşıdığı bir gerçektir. Uzmanlar, halkı sürekli olarak deprem tehlikeleri konusunda bilinçlendirmeli, yapı stokunun güçlendirilmesi ve deprem hazırlıklarının artırılması gibi adımların atılmasını önermektedir. Gelecekteki depremlere karşı daha dirençli bir toplum ve altyapı oluşturmak, can ve mal kaybını minimize etmek adına hayati bir öneme sahiptir.