Marvel'ın babası Stan Lee, 95 yaşında hayatını kaybetti!

Marvel'ın babası Stan Lee, 95 yaşında hayatını kaybetti!
Spider-Man, Iron Man ve Fantastic Four gibi en bilinen Marvel kahramanlarının yaratıcısı, çizgi roman efsanesi Stan Lee, 95 yaşında Los Angeles'ta hayatını kaybetti. Lee'nin, Cedars-Sinai Medical hastanesinde acile kaldırılan ünlü...

Spider-Man, Iron Man ve Fantastic Four gibi en bilinen Marvel kahramanlarının yaratıcısı, çizgi roman efsanesi Stan Lee, 95 yaşında Los Angeles'ta hayatını kaybetti. Lee'nin, Cedars-Sinai Medical hastanesinde acile kaldırılan ünlü çizer burada hayatını kaybetti.

Lee'nin mirası, Marvel Comics'in sayısız popüler çizgi roman karakteri ile tanımlanıyor. İlk olarak 1939 yılında 18 yaşındayken şirket daha Timely Comics adıyla anılırken çalışmaya başladı. Ardından 1961 yılında Stan Lee ve Jack Kirby ortak yapımı Fantastic Four'un başarılı olmasının ardından şirket adını Marvel Comics olarak değiştirdi.

Lee'nin asıl ismi "Stanley Martin Lieber", ancak mahlas olarak Stan Lee ismini kullandı ve daha sonra yasal olarak da değiştirdi.

Marvel'ın First Family başarısıyla Lee ve Kirby'den Hulk, Thor, Iron Man ve X-Men dahil olmak üzere 1960'lı yıllarda daha fazla yapım geldi. Bill Everett ile birlikte Daredevil'i ve Steve Ditko'yla Doctor Strange ve Spider-Man'i yarattı. Stan Lee'nin yaşadığı New York şehri, çoğu kahramanın yaşadığı evrene ilham oldu. Başarısının anahtarı olduğunu kanıtlayan en yaygın özelliklerinden biri süper kahramanları mükemmel ve hatasız varlıklar yapmaktan ziyade onlara garip kusurlar eklemesiydi.

Stan Lee çizgi romanları

Stan Lee Marvel sinematik evreninin temellerini attı

Yarattığı karakterler hasılat rekorları kıran filmlerde, TV dizilerinde ve video oyunlarında yer aldı ve aksiyon figürleri, heykeller ve diğer her türlü ürün için temel oluşturdu. Artık Marvel Comics'in sadece tek bir yönde ilerlediği, çok yönlü bir şirket olan Marvel Entertainment'ın temeli atıldı. Marvel Comics, şu anda çizgi roman dünyasının önde gelen yayıncısı olarak devam ediyor ve bir diğer süper kahraman yayıncısı DC Entertainment ile rekabet halinde. Marvel nihayetinde Stan Lee'nin ötesine geçse de herkes onu şirketin büyümesinde ve başarısında için büyük neden olarak gösterdi.

Stan Lee hayranlarıyla hep dostça ilişkiler kurdu ve mektup sayfalarındaki sorulara hoş ve cana yakın bir üslupla karşılık vererek, yazışmaları "Excelsior!" imzasıyla yazdı.

Jack Kirby ve Stan Lee

Yine de "Stan The Man"in güler yüzlü ve cana yakın tarafı ön plana çıksa da kariyeri tartışmasız değildi. Lee çizgi roman yazımında "Marvel Metodu"nu yaratarak, hikayenin bir özetini yazıp, sanatçıya tüm dergiyi çizmesine izin vermesiyle biliniyordu. Bu, sanatçının ayak işlerini yaptığı anlamına geliyordu ve Lee'nin sanatçılarından, özellikle de Kirby'den aşırı miktarda borç para aldığı görülüyordu. Jack Kirby ve Stan Lee'nin arası bozulduktan sonra, Kirby 1971'de Lee'den esinlenerek insanları kandırarak onlardan faydalanan, paraya aç bir çizgi roman karakteri olan Funky Flashman'i yarattı.

Stan Lee Marvel'da yazar, editör, yönetmen, film yapımcısı, yayıncı ve başkan pozisyonlarında bulundu. Marvel'den ayrıldıktan sonra bile yönetmen olarak yer aldığı filmlerin başarısı sayesinde kamuoyunda yer etti. Ayrıca Marvel tarafından yapılan çeşitli çizgi romanlarda, TV dizilerinde ve video oyunlarında yer aldı. En çok da filmlerde rol aldığı kısa sahnelerle sempati kazandı ve hafızalara kazındı.

Lee, Stan Lee Media ve POW! Entertainment gibi süper kahraman serilerini yapan yeni şirketleri kurmak için ismini kullandı. Ancak hiçbiri Marvel'daki çalışmaları kadar popülerlik kazanmadı. 2011 yılında Comikaze Expo adlı kendi çizgi roman konferanslarını başlattı ve daha sonra ismini değiştirerek Stan Lee's LA Comic Con yaptı.

Lee popüler ve etkili eserleri ile parıltılı kişiliği, keskin zekası ve sıcak mizah anlayışıyla dünyanın dört bir yanında sembol haline geldi. Çalışmaları kendi kariyerlerine yön veren çok sayıda çizgi roman çizerine ilham kaynağı oldu.

Eşi Joan felç geçirmesinin ardından hastalığının ilerlemesiyle 2017 yılında vefat etti. Ayrıca Stan Lee'nin Joan Celia "J. C." Lee adında bir de kızı var.