id Software kurucusu kötü çalışma şartlarına karşı yasal önlemleri gerekli görmüyor

id Software kurucusu kötü çalışma şartlarına karşı yasal önlemleri gerekli görmüyor
Oyun endüstrisinin tecrübeli isimlerinden biri olan DOOM geliştiricisi id Software'in kurucu ortağı John Carmack stüdyo içi kötü şartlarla mücadele etmek için yasalar çıkarılması fikrine karşı çıktı ve geliştiricilerin...

Oyun endüstrisinin tecrübeli isimlerinden biri olan DOOM geliştiricisi id Software'in kurucu ortağı John Carmack stüdyo içi kötü şartlarla mücadele etmek için yasalar çıkarılması fikrine karşı çıktı ve geliştiricilerin "çok çalışmasına izin verilmesi" gerektiği görüşünde.

Amerikalı komedyen ve aktör Joe Rogan'ın podcast'inde konuşan eski DOOM programlamacısı oyun geliştiricilerin uzun saatler çalıştığını ancak yasaların doğru bir yaklaşım olmadığını düşünüyor. Rogan bu konudaki fikirlerini şöyle belirtti:

"Bununla ilgili ciddi bir tartışma var. Bazı insanlar endüstri hakkında kimsenin bu kadar çok çalışmaması gerektiğini düşünüyor. Ve gerçekten de insanların bu kadar sıkı çalışmasını engelleyen yasalar olması gerektiğini düşünen insanlar var. Her zaman buna tartışmalı yaklaştım. İnsanın hayatının işi üzerine saplantı yapabilme gücü var. İş-yaşam dengesi yerine, hayatınızın işi olduğunu düşünün."

Carmack oyun endüstrisindeki işlerin sadece cezalandırılmakla değil, aynı zamanda herhangi bir güvenlik ve istikrar olmaması nedeniyle de sık sık geldiklerini kabul etti. Bununla birlikte büyük ölçekli AAA oyunların biraz yorucu çalışma şartları gerektirdiğini düşünüyor gibi görünüyor.

"[Yüksek çalışma temposu] diğer sektörlerde sürdürülemeyecek şekilde, bu düzeyde çalışan insanlar tarafından yapılamayacak ürünlerin var olmasını sağlar. Oyun alanında yapılan en büyük işlerin çoğu muhtemelen sadece kendilerini bu seviyede tutan insanlar sayesinde yapıldı."

Carmack ayrıcalıklı bir kariyere sahip olduğunu ve çoğu zaman fazla mesaiye zorlamakla suçlanan endüstri devleriyle çalışmadığını kabul etti. Ancak görüşleri büyük ölçüde aynıydı:

"Stüdyo çalışanları bazı geçerli eleştirilere sahip olabilirler, destekliyorum... Bence başkalarının makul olduğunu düşündüğü noktaların ötesinde, kendilerine sığınacakları bir şey bulmaları harika."

Son dönemde çeşitli stüdyoların çalışanlarından gelen şikayetler dikkat çekiyordu. Birçok çalışan çalışma şartlarının kötülüğünden, fazla mesaiden ya da stüdyo içi mobbing'ten şikayet ediyor. Gelen şikayetlerin şiddeti göz önüne alındığında bu konuda bazı adımları atılması gerekli görünüyor.

Kaynak: VICE