Hubble Aşırı Bir Ötegezenin Yıldızı Tarafından Soyulmasını İzliyor

Hubble Aşırı Bir Ötegezenin Yıldızı Tarafından Soyulmasını İzliyor
Hubble bir ötegezen keşfinde daha bulundu.

Bugüne kadar keşfedilen pek çok garip ötegezegenden en aşırılarından biri, AU Mic b adlı bir dünya olmalıdır. Neptün büyüklüğündeki bu gezegen, yıldızına o kadar yakın yörüngede dönüyor ki, orada bir yıl sadece bir haftadan biraz fazla sürüyor ve ev sahibi yıldızından gezegeni radyasyonla pişiren dramatik parlamalar tarafından bombalanıyor.

hubble-asiri-bir-otegezenin-yildizi-tarafindan-soyulmasini-izliyor-1.jpg

AU Mic b adlı bir ötegezegen keşfedildi

Son zamanlarda Hubble, teknik olarak AU Microscopii olarak adlandırılan dış gezegen ile yıldızı arasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu sistemi gözlemledi. Gezegenin hidrojen atmosferi yıldızdan gelen radyasyonla savrulur, ancak bazı zamanlarda atmosferin kaybolmadığını, ancak diğer zamanlarda önemli miktarda atmosferin kaybolduğunu gösteren kafa karıştırıcı bulgular vardı.

hubble-asiri-bir-otegezenin-yildizi-tarafindan-soyulmasini-izliyor-2.jpg

Dartmouth Koleji'nden baş araştırmacı Keighley Rockcliffe yaptığı açıklamada, "Bir gezegen yıldızının önünden geçtiğinde, atmosferik kaçışın bu kadar kısa bir süre içinde tamamen algılanamazdan çok algılanabilir hale geldiğini hiç görmedik" dedi. “Gerçekten çok öngörülebilir, tekrarlanabilir bir şey bekliyorduk. Ama garip olduğu ortaya çıktı. Bunu ilk gördüğümde 'Bu doğru olamaz' diye düşündüm.” diye devam etti.