FTC, konsol üreticilerini garanti kısıtlamaları için uyardı!

FTC, konsol üreticilerini garanti kısıtlamaları için uyardı!
ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) hafta başında yaptığı basın açıklamasında; aralarında konsol üreticilerinin de bulunduğu 6 büyük şirkete, donanımlarını satarken belirli garanti kısıtlamaları getirmelerinin yasa dışı...

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) hafta başında yaptığı basın açıklamasında; aralarında konsol üreticilerinin de bulunduğu 6 büyük şirkete, donanımlarını satarken belirli garanti kısıtlamaları getirmelerinin yasa dışı olduğu konusunda uyarıda bulunduğunu açıkladı.

Şirketler açıkça belirtilmezken, Ars Technica’nın araştırması Sony ve Nintendo'nun listeye dahil edildiğinin muhtemel olduğunu gösteriyor. İşte FTC'nin garanti kapsamında sakıncalı bulduğu dil:

  • Üreticinizin garantileri ve uzatılmış garantileri geçerli tutması için [Şirket adı] parçalarının kullanılması gerekir.
  • Bu ürün, [Şirket adı] tarafından satılmayan veya lisansı verilmeyen ürünlerle kullanılıyorsa, bu garanti geçerli olmayacaktır.
  • Bu ürün, üzerinde değiştirilmiş, bozulmuş veya çıkarılmış garanti etiketine sahipse bu garanti geçerli değildir.

Ayrıca bu koşulların, bir ürün için garanti veren bir üreticinin yükümlülüklerini ortaya koyan 1975 tarihli bir yasa olan Magnuson-Moss Garanti Yasası'nın ihlali anlamına geldiği belirtildi.

FTC yasal yaptırımlara karşı ihlallerin düzeltilmesini istedi

FTC Tüketici Bürosu direktörü Thomas B. Pahl ise konuyla ilgili: "Garanti kapsamını belirli ürün veya hizmetlerin kullanımına bağlayan hükümler, hem onlara hem de rakip ürün ve hizmetler sunan küçük işletmelere, hem de tüketicilere zarar vermektedir." dedi.

FTC firmaların; garanti kapsamını belirli parçaların veya hizmetlerin kullanımıyla ilgili olduğunu belirtmediğini veya ima etmediğini görmek için garanti ve tanıtım materyallerinin incelenmesini istedi. Ek olarak bu materyalleri 30 gün sonra kontrol edeceğini ve olası ihlallerin düzeltilmemesi halinde ihlallerin yasal yaptırımlarla sonuçlanabileceğini duyurdu.