Fortnite dansları için açılan davalar geçici olarak geri çekildi

Fortnite dansları için açılan davalar geçici olarak geri çekildi
ABD Yüksek Mahkemesi tarafından verilen karara göre; Fortnite'ın popüler dans hareketlerini oyun içi ifadeler olarak kullanması nedeniyle açılan davalar geri çevrildi. The Fresh Prince of Bel-Air'in yıldızı Alfonso Ribeiro, hip...

ABD Yüksek Mahkemesi tarafından verilen karara göre; Fortnite'ın popüler dans hareketlerini oyun içi ifadeler olarak kullanması nedeniyle açılan davalar geri çevrildi. The Fresh Prince of Bel-Air'in yıldızı Alfonso Ribeiro, hip hop şarkıcısı 2 Milly ve Fortnite'da imza dansların sahibi diğer davacılar mahkemenin son kararına uymak için geçici olarak Epic Games'e karşı davalarını düşürdüler.

Karara göre; kişilerin telif hakkı ihlali nedeniyle dava açmadan önce çalışmalarını ABD Telif Hakkı Bürosu'nda tescil ettirmeleri gerekiyor. Daha da önemlisi, Telif Hakkı Bürosu telif haklarını kaydetmeme kararı verse bile ihlal konusunda dava açma hakları devam ediyor, ancak Yüksek Mahkeme kararı bu sürecin dava açılmadan önce tamamlanması gerektiği anlamına geliyor.

Yani Epic'i Fortnite'ta kullanılan danslar yüzünden dava açan tarafların çoğunun davalarına devam etmeden önce atlayacakları idari bir adım kalıyor. Yalnızca "Carlton" dansının yaratıcısı olan Ribeiro Telif Hakkı Bürosu'na başvurma karar aldı, ancak dans hareketinin sahibi olduğu iddiası reddedildi.

The Hollywood Reporter'a göre Ribeiro, 2 Milly, 'Orange Shirt Kid' ve 'The Backpack Kid', Pierce Bainbridge Beck Price & Hect tarafından temsil edilmekte ve dördü de Yüksek Mahkeme'nin kararının ardından davalarını gönüllü olarak geri çektiler. Bununla birlikte, firma bunun 'tamamen prosedürel' bir hareket olduğunu ve davacıların dans hareketleri için Telif Hakkı Bürosu kaydını tamamlamasının ardından 4 davanın da yeniden açılacağını söyledi.

Mahkemenin kararı, Epic aleyhinde sunulan Fortnite dans hareketlerinin haklarını ihlal ettiği yönündeki iddiaların esası için etkisi olmadığını belirtiyor. Artık bu tarz konularda dava açmadan önce Telif Hakkı Bürosu'na başvurulması gerekiyor. Daha önce yine Fortnite hakkında açılan davada bilirkişiler koreografik hareketlerin telifinin alınmasının şu anki yasalara göre mümkün olmadığını belirtmişti.

Son olarak, Fortnite'a Hamster Topu şeklinde yeni bir araç geldiğini belirtelim.