ESA ve IGDA Donald Trump'a karşı video oyunlarını savundu

ESA ve IGDA Donald Trump'a karşı video oyunlarını savundu
Şiddet içerikli oyunların dünyada yaşanan saldırı olaylarıyla bağlantısı yıllardır tartışılıyor ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından bir kez daha gündeme taşındı. El Paso, Teksas ve Dayton, Ohio'da yapılan son saldırıların...

Şiddet içerikli oyunların dünyada yaşanan saldırı olaylarıyla bağlantısı yıllardır tartışılıyor ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından bir kez daha gündeme taşındı. El Paso, Teksas ve Dayton, Ohio'da yapılan son saldırıların ardından politikacılar video oyunlarını saldırıların nedenlerinden biri olarak gösterdi. Bununla birlikte Eğlence Yazılımları Birliği (ESA) video oyunlarının dünya çapındaki popülaritesine işaret ederek ve yalnızca ABD'nin 2019'un başından bu yana 250'den fazla kitlesel saldırıya maruz kaldığına dikkat çekerek bu fikre katılmıyor.

Trump saldırıların ardından yaptığı açıklamada: "Toplumumuzda şiddetin yükselişini durdurmalıyız. Bu artık gittikçe yaygınlaşan korkunç ve dehşet verici video oyunlarını da içeriyor. Bugün sorunlu gençlerin kendilerini şiddeti alkışlayan bir kültürle kuşatması çok kolay. Bunu durdurmalı ya da büyük ölçüde azaltmalıyız ve derhal işe koyulmalıyız." diyerek oyunları şiddetten sorumlu tutmuştu.

Donald Trump toplumdaki şiddeti durdurma önerisinin bir parçası olarak "toplu saldırıları önceden tespit etmek" için sosyal medyayla ortak çalışmak istiyor.

ESA bunlara cevaben aşağıdaki alıntı ile birlikte bir bildiri yayınladı:

"165 milyondan fazla Amerikalı video oyunlarından keyif alıyor ve milyarlarca insan dünya çapında video oyunları oynuyor. Yine de video oyunlarının istekli bir şekilde oynandığı diğer toplumlar ABD'deki gibi trajik şiddet olaylarıyla mücadele etmiyor."

Uluslararası Oyun Geliştiricileri Derneği (IGDA) de ESA ile aynı fikirdeydi:

"Video oyunlarını suçlamak, büyük sorunlara karşı dikkatleri dağıtıyor. Video oyunlarını şiddete bağlayan hiçbir kanıt bulunmadığına dair birçok fazla araştırma var. Video oyunları şiddete neden olmaz ve bu yanlış yansıtılan bilgiyi durdurma girişimlerini destekliyoruz."

Donald Trump'ın şiddet içerikli video oyunları öncelikle Rockstar'ın GTA 5 ve Red Dead Redemption 2 gibi başarılı satış rakamlarına ulaşan yapımları kapsıyor. Ek olarak Call of Duty de genellikle şiddeti olaylarının ardından günah keçisi ilan edilen oyunlardan. Son zamanlarda Call of Duty: Modern Warfare savaşı gerçekçi bir şekilde tasvir etmesi nedeniyle büyük tartışmalara konu oldu. Yine Counter-Strike her zaman şiddetle bağdaştırılan oyunlardan oldu.

Trump'ın açıklamalarının ardından ABD'deki oyunu yayıncılarının hisseleri önemli ölçüde düştü. Call of Duty'nin yayıncısı olan Activision, popüler oyununun Teksas saldırısını düzenleyen saldırganla bağdaştırılmasının ardından hisselerinde %6,1 oranında düşüş gördü.

ABD'de saldırıların ardından ESA ve IGDA gibi önemli kuruluşlardan gelen açıklamalar video oyunlarının geleceğini nasıl şekillendirecek göreceğiz.

Kaynak: Games Industry