Almanya oyunlardaki Nazi içerik yasağını kaldırdı

Almanya oyunlardaki Nazi içerik yasağını kaldırdı
Almanya'da şaşırtıcı bir gelişme yaşandı ve video oyunlarındaki Nazi simgelerine karşı olan duruş değişti. Daha önce, Wolfenstein II: The New Colossus gibi Nazi içerikli oyunların sansüre ya da değişikliğe uğraması...

Almanya'da şaşırtıcı bir gelişme yaşandı ve video oyunlarındaki Nazi simgelerine karşı olan duruş değişti. Daha önce, Wolfenstein II: The New Colossus gibi Nazi içerikli oyunların sansüre ya da değişikliğe uğraması gerekiyordu. Eğer "Anayasaya aykırı oluşumlar" içeren bir şey öne sürüldüyse, oyun ülkede çıkmadan önce değişiklikler yapılıyordu.

Almanya oyunlardaki Nazi yasağını yıllar sonra şartlı olarak kaldırdı

Ulusal yetkililer artık Eğlence Yazılımı Düzenleme Kuruluşu'nun (USK - Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle) bu tür oyunlara yaş derecelendirmeleri uygulamasına izin verecek. İnceleme için sunulan her oyun, Nazi içeriklerin kullanılmasının "sanatsal, bilimsel bir amaç ya da güncel veya tarihsel olayları" temsil edip etmediğine karar veriliyordu. Artık yetkililer, Nazi amblemlerinin oyunlarda 'propaganda aracı olmaması şartıyla' kullanılabileceğini açıkladı. Bu denetim yıllardır film vb başka medya türleri için de geçerliydi ve alınan karar Almanya için hızlı ve etkili bir değişim türü denilebilir.

Almanya Nazi sansür Wolfenstein II: The New Colossus

Alman oyun endüstrisi ticaret örgütü müdürü Felix Flak, bu kararın video oyunlarını kültürel bir araç olarak kabul etmede önemli bir olduğunu belirterek: "Uzun süredir oyunların nihayet istisna olmaksızın sosyal adalette eşit bir rol oynamalarına izin verilmesi için kampanya yaptık" diyerek verdikleri savaşı anlattı.

Almanya'nın bu kararının ardından, Wolfenstein gibi oyunların düzenlenmemiş sürümlerinin bölgede yayınlanacağı anlamına gelip gelmediği bilinmemekte. Wolfenstein serisi devam ediyor, ancak bu yeni karardan nasıl etkileneceğini göreceğiz.