Activision, Bungie ile neden ayrıldığını açıkladı

Activision, Bungie ile neden ayrıldığını açıkladı
Activision Blizzard yakın zamanda sunduğu gelir raporunun bir parçası olarak, şirketin Destiny serisini geliştirmekte olan Bungie'den ayrılma kararını görüştü. Başkan ve İşletme Müdürü Coddy Johnson sözlerine Activision Blizzard'ın...

Activision Blizzard yakın zamanda sunduğu gelir raporunun bir parçası olarak, şirketin Destiny serisini geliştirmekte olan Bungie'den ayrılma kararını görüştü. Başkan ve İşletme Müdürü Coddy Johnson sözlerine Activision Blizzard'ın Bungie ile ayrılmasının doğru karar olduğuna emin olduğunu belirterek başladı. Ayrılığı "karşılıklı, dostane" bir anlaşma olarak nitelendiren Johnson, anlaşmanın her iki şirket için de doğru yol olduğunu söyledi.

Johnson: "Bungie, yarattıkları Destiny markasına odaklanmaya başladı ve biz de en iyi kaynaklarımızla en büyük serilerimiz için en büyük fırsatlarımıza odaklanacağız. Bungie ile ticari hakları geri vermek için ortak bir anlaşma yaparak kararımızı verdik. Ve en azından bizim için, genel stratejimizden kaynaklandı." dedi.

Activision Blizzard ve Bungie 2010'da Destiny'ye yönelik 10 yıllık yayın anlaşmasını imzaladıklarında anlaşmanın kilit şartlarından biri de Bungie'nin Destiny markasının mülkiyetini elinde tutacağıydı. Buna karşılık Activision Blizzard, Call of Duty ve World of Warcraft gibi daha birçok önemli seriye sahip. Johnson bir markaya sahip olmanın birçok yararı olduğunu söyledi:

"Destiny markasına sahip olmadığımızın altını çiziyorum ve her şeyi sektörde bizim için sadece fark yaratacak bir şey olmadığını düşündüğümüz tüm diğer büyük serilerimiz için yapıyoruz. Markaya sahip olduğunuzda yeni gelir akışları ve yapısal olarak daha yüksek ekonomi ile gelen yeni deneyimler ve yeni katılım modelleriyle birlikte hareket etme şansı yakalıyoruz."

Destiny 2 Forsaken
Destiny 2: Forsaken

Ayrıca toplantı sırasında Johnson, Activision Blizzard'ın Bungie'den ayrılmak istediğini söyledi, çünkü Destiny serisi ticari beklentileri yerine getiremedi. Destiny'nin eleştirel olarak büyük beğeni toplayan, yüksek kaliteli bir içerik olduğunu, ancak finansal beklentilerini karşılamadığını belirtti. Activision Blizzard daha önce Destiny 2: Forsaken'ın şirketin beklentilerine ulaşamadığını açıklamıştı, ancak Bungie geliştiricileri oyunun performansından ötürü hayal kırıklığına uğramadıklarını belirtmişlerdi.

Activision Blizzard yönetimi 2019 yılı için finansal inceleme yaptığında, Destiny'nin şirketin kârına maddi katkısı olmayacağını belirten işaretler gördü. Sadece bu da değil, aynı zamanda Activision Blizzard, Bungie'nin Destiny içeriğini daha hızlı geliştirmesine yardımcı olmak için High Moon Studios ve Vicarious Visions gibi kendi stüdyolarından bazılarını atadı.

Johnson: "[Bungie] en kıt olan kaynaklarımızdan birini geliştiriyordu" diye ekledi.

High Moon ve Vicarious Visions daha önce geçici olarak Bungie ile Destiny üzerinde çalışmaya devam ederken, bundan sonra diğer Activision projelerinde çalışmak için serbestler. Activision Blizzard; Call of Duty, Candy Crush, Overwatch, Warcraft, Hearthstone ve Diablo gibi oyunlarda çalışan geliştiricilerin sayısını 2019 boyunca toplamda yüzde 20 artırmayı planladığını belirtti.

Son olarak Johnson, Bungie ve Destiny serileriyle Activision Blizzard'ın yollarını ayıran süreçten bahsetti. Activision Blizzard'ın Kasım ayı gelir raporundan sonra Bungie'nin yayıncılık anlaşmasından çıkmak istediğini öğrendiğini söyledi. Bu anlaşmanın Aralık ayı sonunda yapıldığını belirten Johnson, sonuç olarak Ocak ayı başlarında ayrılığı açıkladıklarını ekledi.

Bugünlerde konuşulan en büyük haberlerden biri de şirketin işgücünün yaklaşık %8'ini (yaklaşık 800 kişi) işten çıkarmasıydı.

Kaynak: Gamespot