ABD'de Çin üretimi konsollara gelecek vergiler ertelendi

ABD'de Çin üretimi konsollara gelecek vergiler ertelendi
ABD'de Başkan Donald Trump'ın oyun konsollarının da dahil olduğu Çin'de üretilen elektronik ürünlere getirmeyi planladığı vergi hamlesi 15 Aralık 2019 tarihine kadar ertelendi. Yapılan ertelemedeki amaç ABD'li tüketicilerin 2019...

ABD'de Başkan Donald Trump'ın oyun konsollarının da dahil olduğu Çin'de üretilen elektronik ürünlere getirmeyi planladığı vergi hamlesi 15 Aralık 2019 tarihine kadar ertelendi. Yapılan ertelemedeki amaç ABD'li tüketicilerin 2019 tatil sezonunda (Şükran Gününden Noel'e kadar olan dönem) olumsuz etkilenmesini önlemek. Ayrıca cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi diğer elektronik ürünler de bu gecikmeye dahil edilecek.

Başkan Donald Trump: "Yaptığımız şey erteleme ve böylece Noel alışverişi dönemini atlayacak. Her ihtimale karşı insanları etkilemeyecek." dedi. Ancak giyim ve gıda gibi diğer ürünler 1 Eylül 2019'dan itibaren %10 ek vergiyle fiyatlandırılacak.

Ertelemenin bir parçası olarak ürün muafiyet listesi de ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) tarafından açıklandı. USTR bazı ürünlere uygulanan vergilerden "sağlık, güvenlik, ulusal güvenlik ve diğer faktörlere bağlı olarak" feragat edileceğini belirtti. Elbette ticaret savaşları kapsamında Çin'e uygulanan ek vergiler ABD'de satılan oyun konsollarının maliyetini %25 artırabilir. Bu artış özellikle tatil sezonunda ABD'li tüketicilere büyük bir darbe olacak.

Sony, Microsoft ve Nintendo verginin ABD'deki tüketiciler üzerindeki olası olumsuz etkisi nedeniyle Başkan Trump'ın kararına karşı çıkan bir mektup yazdılar. Mektupta potansiyel maliyet artışına dikkat çeken üreticiler ayrıca vergilerin binlerce çalışanı riske sokacağını savundu. Ayrıca oyun konsolu fiyatları belirtilen oranlarda artarsa konsol üreticileri tüketicilerin olumsuz etkilenmemesini sağlamak için Çin dışından üretim yapmak zorunda kalabilirler. PlayStation 5'in önümüzdeki sene geleceği düşünülürse çok kötü bir haber.

Çin ürünlerine gelecek verginin konsol fiyatlarına nasıl etki edeceği bilinmese de, ABD'li tüketiciler en azından tatil sezonunda olumsuz etkilenmeyecekler.

Kaynak: The Washington Post