Epic ve Apple arasındaki dava Sony, Microsoft ve Nintendo'yu etkileyebilir

Epic ve Apple arasındaki dava Sony, Microsoft ve Nintendo'yu etkileyebilir
Apple, Epic Games'in App Store'daki geliştirici hesabını Fortnite'ta alternatif bir ödeme sistemi kullanması nedeniyle feshetmişti. Ardından iki şirket sık sık dava süreciyle gündeme gelmişti. Kaliforniya Kuzey Bölge Mahkemesi...

Apple, Epic Games'in App Store'daki geliştirici hesabını Fortnite'ta alternatif bir ödeme sistemi kullanması nedeniyle feshetmişti. Ardından iki şirket sık sık dava süreciyle gündeme gelmişti. Kaliforniya Kuzey Bölge Mahkemesi yargıcı Yvonne Gonzales Rogers, Epic Games'in Apple'a açtığı davanın Sony, Microsoft ve Nintendo için ciddi sonuçları olabileceği konusunda uyardı.

Apple, Epic Games'in Fortnite'ta kendi ödeme sistemini kullanması nedeniyle oyunu App Store'dan kaldırmıştı. Ardından Epic Apple'ın yaptığı %30'a varan kesintilerin gasp olduğunu öne sürmüş ve şirketi teknoloji tekeli olarak nitelendirerek dava açmıştı. Ancak Yargıç Rogers, Sony, Microsoft ve Nintendo gibi konsol üreticilerinin platformlarında benzer bir yaklaşım benimsediğini ve Epic'in davasında verilecek yasal bir kararın bu şirketler için de sonuçları olabileceğini belirtti.

Yargıç uyardı: Epic ve Apple arasındaki dava diğer platformları etkileyebilir

Epic Games, Apple, Fortnite

Rogers, dava sürecinde alınacak yasal kararların emsal olarak Sony, Microsoft ve Nintendo gibi konsol üreticilerini de etkileyebileceğini belirterek aşağıdaki açıklamayı yaptı:

"Aslında Sony, Nintendo ve Microsoft da Apple ile benzer duvarlı bahçe veya kapalı platform modellerini kullanıyor. Bu sayede donanım, işletim sistemi, dijital pazar ve uygulama içi satın alma kurallarının tümü platform sahibine özeldir.

Epic Games, iOS platformunun diğer oyun cihazlarından farklı olduğunu iddia ediyor. Şirket, özellikle oyun konsollarının ve bilgisayarların elektrik prizleri ve ayrı ekranlar gerektirdiğini ve bu nedenle taşınabilir, pille çalışan ve yerleşik ekranlara sahip, hücresel olarak bağlı cihazlar gerektiren mobil oyunlar için kapasite eksikliğini tartışıyor.

Yine de Epic Games, tümü mobil bir şekilde oynanabilen oyun dizüstü bilgisayarları, tabletleri ve Nintendo Switch hakkındaki tartışmaları defalarca görmezden geldi. Bu cihazlar, son tüketici açısından iOS platformuyla önemli ölçüde örtüşebilir."

Rogers, nihai kararın duvarlı bahçe modelinin etkisini dikkate alacağını sözlerine ekledi. Epic konsolları ve PC'leri davanın dışına itmeye çalışıyor. Ancak Apple ile benzer şekilde kapalı platform yaklaşımını benimseyen şirketler davanın sonuçlarından olumsuz etkilenebilir. Geliştiricilerin mağazalardaki kesintilere karşı tutumu ilerde Sony, Microsoft ve Nintendo gibi oyun platformlarında kendi mağazalarını kullanan şirketlerin başına dert açabilir.