Borsa İstanbul’da “SEÇİM” düşüşü! BIST 100 çöktü, devre kesici devrede!

Borsa İstanbul’da “SEÇİM” düşüşü! BIST 100 çöktü, devre kesici devrede!
Seçimler sonrasında borsanın nasıl tepki vereceği merak edilirken büyük düşüş ile açılış yapıldı. Sert düşüş sonrasında borsa devre kesici hamlesi yapıldı. Peki, borsadaki düşüş ne kadar? Borsa devre kesici hamlesi ne?

BIST 100 Endeksi yeni hafta itibariyle açılış sonrasında büyük düşüş yaşadı. İlk işlemlerin başlaması ile borsada adeta çöküş yaşandı. Kayıp, yüzde 6,38’e ulaşınca borsa devre kesici ile önlem alındı. Borsa devre kesicilerin devreye girmesi sonrasında işlemler dururken borsa bugün kapalı mı, borsada bugün işlem yapılmayacak mı soruları da gündeme geldi.

BIST 100 endeksi 4489 puana geriledi

Seçim sonrası ilk işlem gününde yaşanan düşüş sonrasında borsa 4.489 puana geriledi.  En çok düşüş yaşayan endekslerde ise bankacılık ve holding endeksi ön plana çıktı.

  • Bankacılık endeksi yüzde 9,54 kayıp yaşadı
  • Holding endeksi yüzde 7,86 kayıp yaşadı

Sert düşüş ile birlikte devre kesicilerin 10.30’a kadar süreceği ve 10.30 sonrasında borsanın yeniden seyrine devam edeceği belirtildi. Ancak kayıpların sürmesi halinde gün boyunca borsa devre kesiciler ile müdahale edilebilir.

İşte borsada son durum

Düşüşlerin ardından Borsa İstanbul’da BIST100 ve BIST30’da son durum şöyle;

AdSon durumKayıp oranı
BIST100 4.489,50-6,38%
BIST304,991,97-6,63%

Borsa devre kesici nedir?

Devre kesiciler, borsada ani düşüşlerin önlenmesi ve yatırımcıların sermayelerini koruması amacıyla kullanılır. Genellikle borsa endeksleri baz alınarak belirlenen bir dizi kurala göre uygulanır. Bu kurallar, piyasa değerindeki keskin düşüşlerin ardından borsanın geçici olarak kapanmasını veya belirli sınırlamalar getirilmesini sağlar. Her ülkenin borsa kuruluşu veya düzenleyici kurumu, kendi borsa devre kesici kurallarını belirler. Bu nedenle, devre kesici uygulamaları ve kuralları ülkeye göre değişiklik gösterebilir.