Asgari ücrete seçim hamlesi geldi: 500 dolar oluyor! Asgari ücret ne zaman artacak?

Asgari ücrete seçim hamlesi geldi: 500 dolar oluyor! Asgari ücret ne zaman artacak?
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. tura kalması sonrasında Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı ekonomik hamlelerine başladı. Hükümetten gelen asgari ücret açıklamasında asgari ücrete dolar düzenlemesi geleceği görüldü. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? İşte son dakika açıklamaları…

13. Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nde kesin olmayan sonuçlar Türkiye’nin bir kez daha sandığa gideceğini gösterdi. Yeterli çoğunluğu alamayan mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılacak 2. tur, Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanının seçilmesini sağlayacak. 15 gün sonra yapılacak seçimlerde ise en çok ekonomik vaatler ön plana çıkıyor. Artan enflasyon ve eriyen maaşlar nedeniyle özellikle asgari ücrette ciddi bir iyileştirme yapılması bekleniyor. Bu konudaki ilk hamle ise hükümetten geldi.

Asgari ücrete dolar düzenlemesi

Türkiye’de maaş artışlarında ilk hamle memur ve memur emeklilerine gelmişti. Ek gösterge gibi düzenlemeler ile artış sağlanan memur maaşlarının ardından sıra asgari ürete geldi. 8 milyon asgari ücretli çalışanı yakından ilgilendiren düzenlemelerde yeni bir formül üzerinde çalışılıyor. Öyle ki dolara endeksli bir şekilde yapılması planlanan asgari ücrette şu anda son rakam 500 dolar oldu.

Asgari ücretin 500 dolara çıkarılması ile birlikte şu andaki kura göre asgari ücret 2023 yılı itibariyle 10 bin lira seviyelerine çıkacak. Seçim sonrasında dolardaki hareketlilik yukarı yönlü devam etmesi halinde ise bu tutarın daha da artması söz konusu. Şu anda net 8506 TL olan asgari ücret hükümetin hamlesi ile birlikte 1500 TL daha artacak ve 10 bin TL seviyelerinde olacak. Konuyla ilgili ilk resmi açıklama ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geldi.

[caption id="attachment_39577" align="aligncenter" width="1280"]Asgari ücrete seçim hamlesi geldi 500 dolar oluyor! Asgari ücrete seçim hamlesi geldi 500 dolar oluyor![/caption]

Asgari ücrete ara zam kesinleşti

Seçim olması nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılan ara zam 2023’te de uygulanacak. Her iki Cumhurbaşkanı adayı da seçimlerin ardından asgari ücrete ara zam yapılacağını net olarak dile getirdi. Hükümetten gelen ilk adımda asgari ücretin 10 bin TL seviyesine çekilmesi sonrasında gözler millet ittifakı ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na çevrildi. Şu anda yaklaşık yüzde 3,5 puan geride olan Kılıçdaroğlu’nun seçimlerde daha fazla oy alabilmek adına asgari ücreti daha yüksek bir seviyeye çıkarması bekleniyor.

Kulislerde yapılan tahminlerde ve gelen bilgilerde ise millet ittifakının asgari ücret için 12 bin TL ile 15 bin TL arasında bir vaat sunması bekleniyor. Seçim sonrasında enflasyondaki düşüşün devam etmesi ve ara zam ile vatandaşların daha fazla maaş alması ise Türkiye’deki ekonomik hareketliliğin artmasını sağlayabilir. 8 milyon asgari ücretlinin gözü kulağı şu anda Ankara’dan gelecek bilgilere çevrilmiş durumda. Üstelik sadece asgari ücret 2023 ara zammı için değil, diğer destek ve ödemelerde de seçimlere yönelik ciddi iyileştirmelere gidilmesi bekleniyor.

Asgari ücret ne zaman artacak?

Asgari ücret ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi ise “Asgari ücret ne zaman artacak?” sorusunun yanıtı. 15 gün sonra yapılacak seçimler ile birlikte Haziran ayına girileceği gibi seçimlerin kesinleşmesi beklenecek. Haziran ayında mazbata teslimleri yapılarak seçim sonucuna göre yeni dönem başlayacak. Bu kapsamda ise 2022 asgari ücret ara zammı Temmuz aylarında yapıldığı için 2023’te de benzer takvim takip edilecek. 2023 asgari ücret ara zammının Temmuz ayı itibariyle yapılması bekleniyor. Böylece yılın ikinci ayında asgari ücretliler zamlı asgari ücret alacak.