Google 12.000 Kişiyi İşten Çıkaracak

Bildiğiniz üzere teknoloji sektöründe işten çıkarmalar günden güne artmaya devam ediyor. Bunu sebebi olarakta küresel ekonomik kriz gösteriliyor. Zaten Google'nın işten çıkarma yapacağı düşünülüyordu. Beklenen sonunda oldu...

Bildiğiniz üzere teknoloji sektöründe işten çıkarmalar günden güne artmaya devam ediyor. Bunu sebebi olarakta küresel ekonomik kriz gösteriliyor. Zaten Google'nın işten çıkarma yapacağı düşünülüyordu. Beklenen sonunda oldu ve Google yaklaşık 12.000 çalışanı işten çıkarıyor.

Google 12.00o Çalışanı

Ayrıca Pichai, bu kararı ve Google'ın geleceğine ilişkin vizyonunu ve ayrıca bu büyük çaplı işten çıkarmadan etkilenen çalışanlar için tazminatı açıkladı. Bu tazminatların çalışanları tatmin edeceği düşünülüyor. Tepkileri üzerine çeken Google'ın bu kararından dönmeyeceği düşünülüyor. Ayrıca bu karar birçok çalışanın bu karardan sonra çalışma konusunda yavaşladığını söyleyebiliriz.

1998'de arama motorunun piyasaya sürülmesiyle internete bir devrim getiren Google son birkaç yıldır yapay zekâ üzerine çalıştığını-biliyoruz. Zaten 2014 yılında Google, insan beyninin bazı mekanizmalarını yeniden yaratan sinir ağları oluşturan bir şirket olan DeepMind Technologies'i satın almıştı. Yapay zekaya yapılan bu erken yatırımlara rağmen Google, OpenAI ve 2019'da Microsoft'tan 1 milyar dolarlık devasa bir yatırım alan yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT dahil olmak üzere yoğun bir rekabetle karşı karşıya kaldı. Bu yatırımlara rağmen Google kendini çok büyük bir savaşın içinde buldu.

Geçtiğimiz günlerde Google CEO'su Sundar Pichai, tüm çalışanlara gönderdiği ve daha sonra internette yayınlanan bir mektupta şirketin yaklaşık 12.000 çalışanıyla yollarını ayıracağını duyurdu. Pichai'ye göre bu karar şirketin bugün karşı karşıya kaldığımız ekonomik zorluklardan ve büyük iş alımlarına sebep olan  iki yıllık büyümenin ardından geldi.  CEO, işten çıkarmaların tüm sorumluluğunu üstlenirken, Google'ın geleceğini ve yapay zekaya yaptığı yatırımları da vurguladı.

Bu işten çıkarma hareketi  Microsoft'un 2023 mali yılının üçüncü çeyreğinin sonuna kadar toplam 10.000 kişiyi işten çıkaracağını açıklamasından birkaç gün sonra gelmesi ilginç bulundu. Hem Google hem de Microsoft, COVID-19 salgını büyümelerini hızlandırdığı için çeşitli pozisyonlar için birçok çalışanını işini aldı. Ancak  ekonomik durum normal durumuna dönerken şirketler binlerce çalışanıyla yollarını ayırmaya karar verdi. Son olarak geçtiğimiz günlerde GAFAM üyesi ve Facebook'un ana şirketi Meta da toplu işten çıkarmaları onayladı. Umarız ki bu işten çıkarmalar daha çok devam etmez.

Haber Haberleri