Sony, DSÖ'nün oyun oynama bozukluğu kararını ciddiye alıyor

Sony, DSÖ'nün oyun oynama bozukluğu kararını ciddiye alıyor
Yıllar süren yoğun tartışmaların ardından, Dünya Sağlık Örgütü oyun bağımlılığını hastalık olarak sınıflandırdı. Çeşitli endüstri kuruluşlarını hayal kırıklığına uğratan kararın ardından Sony'den ilk açıklama...

Yıllar süren yoğun tartışmaların ardından, Dünya Sağlık Örgütü oyun bağımlılığını hastalık olarak sınıflandırdı. Çeşitli endüstri kuruluşlarını hayal kırıklığına uğratan kararın ardından Sony'den ilk açıklama geldi.

Sony'nin İcra Kurulu Başkanı Kenichiro Yoshida, oyun oynama bozukluğunun ciddiye alınması gerektiğini ve şirketlerin sorunu çözmek için karşı önlemler almaları gerektiğini söyledi. Yoshida Japon medya organlarına: "Zaten bir derecelendirme sistemi uyguladık (oyunculara yaş kısıtlaması) ve kendi standartlarımıza göre önlemler alıyoruz." açıklamasını yaptı.

Eğlence Yazılımları Birliği, Avrupa İnteraktif Yazılımlar Federasyonu ve İngiltere İnteraktif Eğlence Derneği, DSÖ'nün kararı yeniden gözden geçirmesini istemişti. Kuruluşlar DSÖ'yü "düzeltilmesi yıllar sürecek olan yanlış eylemlerden ve hatalardan kaçınmaya" teşvik edeceğini umarak, bu konuyu ele almak için toplantılar düzenledi.

ESA ise Ocak ayında yaptığı açıklamada: "Dünyadaki ICD-11 sınıflandırma hatasından etkilenecek milyarlarca oyuncu, titiz araştırmalara dayanan bir kararı hak ediyor. Bir endüstri olarak, sınıfında en iyi derecelendirmeler, ebeveyn kontrolleri ve diğer araçlarla, oyuncuların ve ebeveynlerin sağlıklı oyunları anlamalarına ve yönetmelerine yardımcı olmaları için ilgililerle, araştırmacılarla, politikacılarla ve ebeveynlerle iş birliği yapmaya kararlıyız." demişti.

Dünya Ticaret Örgütü dün aldığı kararla "oyun bozukluğunu" sürekli veya kalıcı bir davranış şekli olarak hastalık olarak sınıflandırıyor:

  • Oyun oynama davranışları üzerinde bozulan kontrol (örneğin, başlangıç, frekans, yoğunluk, süre, sonlandırma, bağlam);
  • Oyun oynamaya verilen önceliğin, diğer yaşam alanlarına ve günlük aktivitelere göre öncelik kazanarak artması;
  • Olumsuz sonuçlar ortaya çıkmasına rağmen oyun oynamanın devamı veya artması. Davranış şeklinin kişisel, aile, sosyal, eğitimsel, mesleki veya diğer önemli işleyiş alanlarında önemli bir bozulma ile sonuçlanması.

Sony'nin açıklaması karara karşı çıkan örgütlerin aksine önlem alınması yönünde. Kararın ardından ortaya çıkan tartışmalar uzun süre dinmeyecek gibi görünüyor.